„Támogassa
A lényeg

Mégis lesz ellenzéki előválasztás az V. kerületben

8/04/2024 14:27

| Szerző: Klubrádió

Mindkét jelölt szerint lesz ellenzéki előválasztás a főváros V. kerületében. Online és személyes szavazásra is lesz lehetőség, Kovács Alex Gábor és Juhász Péter között lehet majd választani április 15–18. között.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, március végén úgy nézett ki, nem lesz előválasztás Budapest V. kerületében, mert Kovács Alex Gábor és Juhász Péter nem tudott megállapodni. Az eredetileg kitűzött április 4–7. közötti időpontban nem is sikerült lebonyolítani a voksolást.

Azonban most már biztos, hogy mégis lesz ellenzéki polgármesterjelölti előválasztás a kerületben, amely jó ideje biztos bástyája a Fidesznek. Ahogy a hvg.hu írja, végül a két ellenzéki jelöltnek sikerült megállapodnia a részletekben, így tehát megtartják az előválasztást az V. kerületben, méghozzá április 15–18. között, és ezen online és személyes voksolásra is lehetőség lesz. A két jelölt pedig:

  • Kovács Alex Gábor ex-MSZP-s önkormányzati képviselő, akit a Tiéd a Belváros támogat, az ilyen nevű ellenzéki frakciót vezeti – ennek ellenzéki tagjai is támogatják –, most is a képviselő-testületben. 
  • Juhász Péter korábbi önkormányzati képviselő, akit a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Márki-Zay-féle MMN és a Jakab-féle Nép Pártján is támogat. (Ő eredetileg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje lett volna, de miután a Momentum is mellé állt, az előbbi szervezet közölte, mégsem támogatja.)

A hvg.hu-nak mindkét jelölt, Juhász Péter és Kovács Alex Gábor is megerősítette: megtartják, és elindulnak az előválasztáson.

Közben a XII. kerületben hétfőn már el is kezdődött az előválasztás, itt Kovács Gergely, a Kutyapárt, Farkas Csaba, a Momentum és Visi Piroska, civil szervezetek jelöltje indul. Az LMP-s Kendernay János még március végén közölte, nem vesz részt az előválasztáson. Egy ilyen forduló pedig már le is zárult: márciusban a DK-s Perlai Zoltán győzött a XXII. kerületben a momentumos Havasi Gáborral szemben.