„Klubrádió

Még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben

10/05/2021 08:15

| Szerző: Klubrádió

Több ezer beteg vár szívkatéterezésre, csípőprotézisre és gerincműtétekre.

Hiába hirdette meg az újraindulást Kásler Miklós humán miniszter szerdára, még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben – írta meg a Népszava.

A lap szerint egyre hosszabbak a Covid-járvány okozta leállások miatt a várólisták, az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent, azaz durván négyötödnyi ellátás deficit keletkezett. Mint írják, várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak. Jelenleg az intézményekben egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, fönntartani változatlan kapacitással a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat.  Az egyik intézmény vezetője a lapnak úgy fogalmazott: minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás.

Forrás: Flicker.com
 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén például diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1123, csípőprotézisre körülbelül 6000, különféle gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik. A valóságban ennél jóval többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra. Nincsenek rajta azok sem, akik a Covid-járvány alatt betegedtek meg, de panaszaikkal nem fordultak orvoshoz. A Népszava által kiemelt mindhárom beavatkozás olyan, amit ha nem végeznek el időben, akkor az erősen rontja az érintettek életminőségét, illetve a megrokkanásukat okozhatja - írta a 24.hu.