„Klubrádió
A lényeg

Még 1500 amerikai lehet Afganisztánban

26/08/2021 07:30

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai külügynek összesen nagyjából 1500 olyan amerikai állampolgárról van tudomása, aki továbbra is Afganisztánban tartózkodik. A hivatal igyekszik mindenkivel felvenni a kapcsolatot.

Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint összesen nagyjából 6000 olyan amerikai állampolgárról tudnak, aki el akarta hagyni Afganisztánt. Az augusztus 14. óta megvalósuló mentőakciókban összesen 82 ezer embert tudtak kimenekíteni, köztük 4500 amerikai állampolgárt – írja a Telex.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy csak tegnap több mint 500 amerikait evakuáltak és további 500 amerikaival sikerült felvenniük a kapcsolatot, akiknek útumutatást adtak, hogy hogyan juthatnak el biztonságban a reptérre.

Az amerikai külügynek összesen nagyjából 1500 olyan amerikai állampolgárról van tudomása, aki továbbra is Afganisztánban tartózkodik. A külügyminiszter szerint azzal az ezer emberrel, akit eddig nem sikerült elérniük, továbbra is nagy erőkkel igyekeznek felvenni a kapcsolatot.

 
Antony Blinken Fotó: Flickr.com
 

Blinken arról is beszélt, hogy az augusztus közepe óta, az Egyesült Államok által kimenekített 82300 ember 45-46 százaléka nő és gyermek. A külügyminiszter azt is megerősítette, hogy az amerikai csapatok augusztus 31-én elhagyják a kabuli repteret, azaz nem hosszabbítják meg a kimenekítésre szánt időintervallumot. Ezt azzal indokolta, hogy egyre nagyobb a reptér fenyegetettsége.