„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay szerint Gyurcsány számításból kampányolt az erdélyi magyarok állampolgársága ellen, de Orbán is számításból támogatja őket

23/03/2022 17:05

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter Erdélyben elmondta, neki is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt, de ezt szerinte számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Viszont szerinte számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot, akkor is szeretjük, és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – mondta Márki-Zay Péter kedden Kolozsváron. Az „akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok” feliratot aztán ki is tették Márki-Zay mögé egy molinóra.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telex beszámolója szerint ezen a kolozsvári találkozón arról is beszélt, neki is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt, de ezt szerinte számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Szerinte számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

Márki-Zay arról is beszélt, semmilyen megalázkodást nem vár el azoktól a polgármesterektől, akik levélben közölték, hogy nem szívesen látják Erdélyben. Azt mondta, biztosra veszi, ha Magyarországon változás lesz, fel fogja hívni az RMDSZ elnöke, hogy gratuláljon neki.

(Kiemelt kép: Facebook)