„Klubrádió
A lényeg

Márciusban komoly tanársztrájk kezdődik

8/02/2022 21:05

| Szerző: Klubrádió

A két pedagógusszakszervezet bejelentése szerint március 16-ától határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődik, írja az RTL. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, pénteken pedig ezt a javaslatot bemutatják a kormány képviselőinek is.

Nagy Erzsébet, PDSZ a országos választmányának a tagja azt nyilatkozta, hogy erre azért van szükség, mert nem akarnak bírósághoz fordulni, de ha nem tudnak a kormánnyal megállapodni, akkor kénytelenek lesznek, azt ugyanis nem szeretnék, hogy jogerős ítélet nélkül kelljen határozatlan idejű sztrájkot szervezni.

A tervek szerint teljes sztrájknapok lesznek, és nem mindenhol fognak tudni gyermekfelügyeletet biztosítani. Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok.

  • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógus Szakszervezet követelései:
  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése.
  • A munkateher csökkentése.
  • Változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden közleményt adott ki, amelyben azt írták, januártól újabb 10 százalékkal, 2010-hez képest két és félszeresére nőnek a pedagógusbérek, és azt ígérték, hogy 2023-ban további nagyobb béremelésre kerül sor.