„Klubrádió
A lényeg

Marad önkormányzati képviselő a Fidesz korábbi jelöltje, aki a gyanú szerint pénzt kínált egy kutyapártos politikusnak

23/09/2023 11:47

| Szerző: Klubrádió

Lévai István Zoltán azt írta: a kutyapártos Aleva Márta megtévesztette őt, "előre megtervezetten, jogellenes módon beszélgetéseikről képanyagot és beleegyezése nélkül hangfelvételt készíttetett". Szerinte "a DK és az MKKP kapcsolatban vannak, egyeztetnek és feltételezhetően választási megállapodásra is törekednek". Lévai lemondott, miután kiderült: ötmillió forintot kínált az MKKP helyi jelöltjének, hogy induljon el a polgármester-választáson, csökkentve a jelenlegi kerületvezető, Szaniszló Sándor esélyeit. 

Reagált a személye körül kialakult botrányra Lévai István Zoltán. Ő az a XVIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, aki a Válasz Online cikke szerint ötmillió forintot is hajlandó lett adni a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi elindul az önkormányzati választáson. Lévai ugyanis a kormánypárt polgármesterjelöltje is volt a kerületben, és az MKKP-s jelölt indulásával a cikkben foglaltak szerint nőttek volna az esélyei a jelenlegi polgármesterrel, a DK-s Szaniszló Sándorral szemben. Az eset miatt Lévait a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással való üzérkedés miatt feljelentették. A fideszes választókerületi elnök lemondott és megszüntette párttagságát, miután kiderült az eset, de eddig nem nyilvánult meg.

Azonban szombaton kitett a Facebookra egy közleményt, amelyben azt írta: már tavasszal is érkeztek hozzá olyan hírek, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem kíván saját jelölteket indítani a 2024-es önkormányzati választáson, ezzel növelve a Szaniszló vezette ellenzéki önkormányzat esélyeit az újrázásra. Szerinte az MKKP igyekszik magáról azt a képet közvetíteni, hogy egyenlő távolságra van az ellenzéktől és a kormánypártoktól. Ezért is ment bele a találkozásokba Aleva Mártával, akit már korábbról ismert.

Lévai úgy fogalmazott: "Természetesen azt a lehetőséget sem zártam ki, hogy sikeres önkormányzati szereplésüket követően a XVIII. kerület érdekében program alapon együttműködjünk, ami számomra közös érdeknek tűnt. Aleva Márta azonban engem megtévesztve, előre megtervezetten, jogellenes módon beszélgetéseinkről képanyagot és beleegyezésem nélkül hangfelvételt készíttetett, amit megosztott a Valaszonline nevű portállal." Lemondását pedig azzal indokolta, hogy habár "jogsértést nem követett el", politikai közösségét nem kívánja ezzel az üggyel terhelni. (Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerint egyébként férfias viselkedés volt, hogy Lévai lemondott a "hibája" után.)

Azt írta: Szaniszló Sándor kerületi polgármester saját bevallása szerint is tudott az ő lejáratására szervezett akcióról, "ami bizonyítja azt, hogy a DK és az MKKP kapcsolatban vannak, egyeztetnek és feltételezhetően választási megállapodásra is törekednek".

Lévai azt is bejelentette, hogy önkormányzati pozíciójáról nem mond le: "Tekintettel arra, hogy 2019-ben ötödik alkalommal választottak meg közvetlenül Kossuth Ferenc-telep és Belsőmajor telep önkormányzati képviselőjévé, ezért az irántuk érzett felelősség miatt a továbbiakban mint egyénileg megválasztott önkormányzati képviselő fogok dolgozni".

Aleva Márta a Klubrádiónak azt mondta: Lévai még egy lakást is felajánlott neki a XVIII. kerületben, hogy "komfortosabb legyen a kampányolás".