„Klubrádió

Magyarországon 33 százalék elégedett a demokrácia szintjével

5/05/2021 10:31

| Szerző: Klubrádió

Egy közvéleménykutatás szerint a magyarok 33 százaléka gondolja azt, hogy Magyarország demokratikus - írja a Guardian.

A Demokráciák Szövetsége Alapítvány megbízásából készült felmérés 53 ország és nagyjából 50 ezer válaszadó bevonásával a demokrácia megítéléséről.

A közvélemény-kutatás szerint a demokrácia támogatottsága továbbra is magas, annak ellenére, hogy a demokratikus országok állampolgárai kevésbé értékelik jónak kormányaik járványkezelését, mint a kevésbé demokratikus országokban élők.

2020 tavaszán az emberek mind a demokratikusabb, mind a kevésbé demokratikus országokban egyaránt elégedettek voltak kormányuk járványkezelésével (70%), azonban egy évvel később február és április között már kevésbé voltak elégedettek az emberek. A kevésbé demokratikus országokban már csak 65 százalékon volt az elégedettség, míg a demokratikus országokban mindössze 51 százalék. Európában ez az arány 45 százalék, Ázsiában pedig 76 százalék.

A válaszadók 44 százaléka amiatt aggódott, hogy az Egyesült Államok fenyegeti az országa demokráciáját, míg a kínai fenyegetettségtől 38 százalékuk félt, az orosz befolyástól pedig mindössze 28 százalék. 

A válaszadók 81 százaléka mondta azt, hogy fontos számukra a demokrácia, de mindössze 53 százalékuk vélekedett úgy, hogy működik is a demokrácia az adott országban. A megkérdezettek 48 százaléka gondolja úgy, hogy a nagy techcégek veszélyt jelentenek a demokráciára.

Pixabay
 

Norvégiában, Svájcban és Svédországban a válaszadók elégedettek az országuk demokratikusságával, de a kínaiak is 71 százalékban vélekedtek úgy, hogy megfelelő a demokrácia szintje az országban. Oroszországban azonban csak az emberek 33 százaléka gondolja így.

Magyarországon a megkérdezettek mintegy 33 százaléka gondolja azt, hogy Magyarország egy demokratikus állam, ezzel az eredménnyel pedig Nigériával, Iránnal, Lengyelországgal és Venezuelával vagyunk egy szinten. 

(Forrás: 444.hu)