„Köszönjük,
A lényeg

Magyar Péterrel és Semjén Zsolttal is találkozik az EPP vezetője

14/06/2024 10:31

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Weber a Tisza Párt képviselői felvételéről egyeztet Magyarral az Európai Néppárt EP-frakciójába, ahonnan a Fidesz távozott, de a KDNP nem.

Pénteken Budapestre látogat Manfred Weber. A jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője a Tisza Párt alelnökével, Magyar Péterrel találkozik – írja a Telex. Magyar szerdán jelentette be Weber érkezését. "Elnök úrral egyeztetni fogjuk a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének csatlakozását a néppárti frakcióhoz" – írta.

"Mi a Néppártba szeretnénk beülni, ezt szeretném megint hangsúlyozni" – nyilatkozta Magyar korábban a portálnak. „Azért fogunk ide beülni, mert ez lesz a legnagyobb frakció, eddig is ez volt a legnagyobb frakció.

A lap kitér arra is, hogy Európai Néppárt néven egyszerre létezik egy európai pártcsalád (EU-n kívüli tagokkal is); és ennek van egy európai parlamenti „képviselőcsoportja” (frakciója), de nem csak a pártcsalád tagjaitól ülhetnek benne képviselők. A tiszások egyelőre utóbbihoz csatlakoznának.

Manfred Weber budapesti látogatása során találkozik Semjén Zsolttal is. A KDNP elnöke és miniszterelnök-helyettes korábban arról beszélt, nem merült fel, hogy elhagyják a Néppártot, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”. Nemrég egy interjúban is beszélt arról, miért vannak a kormányközelből leháborúpártizott csoportban. Az ATV-nek viszont csütörtökön elárulta: másnap reggel vele is találkozik Weber, és „akkor tiszta vizet öntünk a pohárba”.

Ez azért is érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióban üljön az Európai Parlamentben.