„Köszönjük
A lényeg

Gulyás: Felháborító az Európai Bíróság döntése

13/06/2024 11:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, szerinte az Európai Unió Bírósága gyáva volt, hogy a választási kampányban hozott ítéletet.

Először szerveztek kormányinfót a vasárnapi önkormányzati és EP-választások óta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter természetesen nem mulasztotta el megjegyezni, "magabiztosan nyertek" a hétvégi választásokon.

Ennek némileg ellentmond az a körülmény, amire Horn Gábor elemző, volt SZDSZ-es politikus is felhívta a figyelmet a szerdai Esti gyorsban: a Fidesz 575 helyet (helyi képviselőt és polgármestert) vesztett az egész országban 2019-hez képest.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság friss ítéletével kapcsolatban, amely szerint 200 millió eurót kell fizetnie a kormánynak, mert figyelmen kívül hagyta a testület korábbi ítéletét menekültügyben, Gulyás azt mondta, felháborítónak tartják a döntést. Szerintük az nincs összhangban az uniós joggal és a magyar alkotmánnyal sem.

Arról is beszélt, elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióban üljön az Európai Parlamentben. Két forgatókönyvet tart Gulyás lehetségesnek: a Tiszát nem veszik fel a Néppártba, vagy a KDNP kilép, ha felveszik.

Források: 24.hu, hvg.hu, 444