„Köszönjük
Esti gyors

Horn: A Fidesz gyengült, de meg nem roggyant

13/06/2024 07:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Fidesz jelentősen vesztett támogatottságából  – Horn Gábor szerint erre utal, hogy 575 helyet (helyi képviselőt és polgármestert) vesztettek az egész országban 2019-hez képest.

2024. június 12. Esti gyors - részlet 2024.06.12. Horn Gábor
06:56
00:00

A hétvégi önkormányzati választások egyik figyelemreméltó következménye, hogy közel kéttucatnyi kisvárost veszített el a Fidesz annak dacára is, hogy kormánypárt jellemzően nagy figyelmet fektet az olyan településekre, mint Tiszavasvári, Pápa, Paks, Mosonmagyaróvár, Keszthely.

"Ez nemcsak a Fideszről szól, hanem arról az általános politikai elitellenes hangulatról, ami egyben Magyar Péter sikerének megalapozója is" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette, a helyi szintű politikával kapcsolatban a választók jobban hisznek a civileknek, a helyi civil közösségeknek, mint a „magát erősnek gondoló, és akár a kormányzatot is maga mögött tudó politikai akaratnak”.

A helyi politikában a nagypolitikaellenesség nagyon erőteljesnek tűnik. Erre minden párt rájöhetett, ezért fordulhat elő olyan, hogy helyi civil jelölteket támogatnak.

Horn szerint ennek egyértelmű üzenete van: „Elegünk van a politikai elitből, a politikából”. Ennek tudja be azt is, hogy olyan településeken is, ahol egyébként hagyományosan több évtizede a Fidesz nyeri az önkormányzati választásokat, most más jelöltekre szavaztak a választók.

Ebben összességében a Fidesz megroggyanását nem, meggyengülését mindenképp látja Horn. „575 helyet (helyi képviselőt és polgármestert) vesztettek az egész országban 2019-hez képest” – mondta, hozzátéve, hogy ezt nagyon jelentős csökkenésnek tartja, ami azt jelenti, hogy a Fidesz valóban veszített a támogatottságából.

A Tisza Pártnak megvan az a furcsasága, hogy úgy vált megkerülhetetlen politikai szereplővé, hogy ezt az elit ellenességet ragadta meg. Magyar Péter Horn értelmezése szerint nem politikai szereplő. „Úgy látom őt, mint egy politikai influenszert”, nincs mögötte politikai múlt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Horn Gáborral
2024.06.12. szerda 18:15
Riporter: Szénási Sándor