„Klubrádió
A lényeg

Magyar Állam: mindenki gondoskodjon magáról

20/10/2022 07:31

Éppen a gazdasági és társadalmi válság küszöbén változtat a kormány a szociális törvényen, és nem csak a nevét, hanem a saját konkrét segítségnyújtási kötelezettségét is megszűnteti úgy, hogy átírják a szociális törvény elejét, ami mostanáig az állam és az önkormányzat feladataként határozta meg a szociális ellátás biztosítását.

 
Illusztráció: Orbán Viktor bekukkant
 

 

Tehát mostantól "mindenki gondoskodjon magáról, ahogy tud, a szociális területen a legminimálisabbra csökkenjen az állam felelőssége" – nyilatkozták a Népszavának a szociális szféra szakemberei. Mostantól szépen sorra veszik, kinek, mekkora felelőssége van a szociális biztonság garantálásában, ebben a sorban az állam lenne az utolsó, aminek csak akkor van feladata, ha mindenki kudarcot vallott. A módosítás szerint az egyéné a legnagyobb felelősség.

„Régi vita zárult le, ami arról szólt, honnan közelítsük meg a szociális gondoskodás folyamatát. A kommunizmus öröksége volt még az a szemléletmód, hogy a szociális problémákat az állam oldja meg, ez persze álságos és tarthatatlan volt. Ha viszont gondoskodásról beszélünk, az ott kezdődik, hogy a szociális problémát oldja meg az egyén és a család, ha erre nem képesek, segítsen a helyi közösség, és csak ez után lépjen be az önkormányzat, vagy az állam” - idézte a 444 Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium államtitkárát, aki a Máltai Szeretetszolgálat magazinjának nyilatkozott a kérdésről, amikor megkérdezték tőle, miért nevezték át „szociális ügyekről” „gondoskodáspolitikára” az általa irányított területet.

Fülöp szerint az egész ellátórendszer 50 százalékáét felelnek az egyházak, a gyermekvédelemben ez 75 százalék, azon belül a nevelőszülői területen pedig majdnem 100 százalék. 

A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról címet viselő törvénymódosítás rögzíti, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, ha ezt nem tudja megteremteni, a közelebbről nem megnevezett hozzátartozó köteles neki segíteni, ha együtt sem boldogulnak, a település önkormányzatának van gondoskodási kötelezettsége. Az is szerepel a felsorolásban, hogy az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek kötelesek felkutatni, hogy kik szorulnának szociális támaszra és „erejükhöz mérten” feladatuk ezeknek az embereknek a segítése. Legvégül, ha minden egyéb lehetőség elérhetetlen, marad az állami segítség. A szociális törvény jelenleg még hatályos szövegében az állam megelőzte az önkormányzatokat, írja a Népszava.

A szakemberek felháborodtak, volt, aki a szociális temetésekhez hasonlította a csomagnak ezt a részét, mondván, ott is ez a sorrend, ha ki kell fizetni a díjat. "Magyarország megvalósítja az inverz jóléti állam koncepcióját, hiszen akkor von el a legtöbbet az állampolgáraitól, amikor a legnagyobb szükség lenne a segítségre – mondta Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, aki szerint már régóta gyakorlat az egymásra épülő felelősségének elve, de „ennyire aljas módon” még nem szerepelt a hazai jogszabályokban.