„Klubrádió
A lényeg

Ma országos sztrájkot tartanak a pedagógusok

31/01/2023 07:09

Kedden a pedagógusok tiltakozási hullámának évfordulóján újabb megmozdulások lesznek országszerte, a köznevelésben dolgozók mellett pedig a szakképzésben oktatók is bekapcsolódhatnak a sztrájkba, írja a Népszava.

Jogerős végzés alapján ma figyelmeztető sztrájkot tarthatnak a szakképzésben is, írja a Hvg.hu a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére hivatkozva. Így a január 31-re szervezett Szolidaritás Napja és országos ülősztrájkhoz a szakképző intézmények tanárai is csatlakoznak.

Az újabb akciókkal azt szeretnék kikényszeríteni, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami változtatott a tanárok kirúgásának szabályain, írja a Hvg.hu

A tiltakozások éppen egy éve kezdődtek az oktatás helyzete miatt. Az évforduló alkalmából délelőtt a PDSZ és több más ágazati érdekképviselet (köztisztviselők, kormánytisztviselők, védőnők, rendvédelmi és szociális dolgozók) vezetői közös sajtótájékoztatót tartanak a Belügyminisztérium előtt, ahol egységes követeléseiket ismertetik.

Az Egységes Diákfront országos ülősztrájkot hirdetett, a tanáraikkal szolidaritást vállaló tanulók az iskolai folyosókon ülve fejezhetik ki támogatásukat, de van olyan iskola, ahol élőlánccal állják körbe az épületet. Délután a Pedagógus Egység nevű tanárcsoport aktivistái 16 140 darab hiányjelet rajzolnak fel a budapesti Hősök terére, mert jelenleg ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből. A Tanítanék Mozgalom oktatási kerekasztalt, este pedig évértékelő gálát tart. Diákok egy csoportja a Külső-Pesti Tankerületi Központnál szervez tüntetést, de lesznek szolidaritási akciók, rendezvények Békéscsabán, Miskolcon, Pécsen, Győrben és Tatán is., írja a Népszava