„Klubrádió
A lényeg

Pedagógussztrájk: a hiányzó tanárokra hívják fel a figyelmet, 16 ezer hiányjelet rajzolnak a Hősök terére

30/01/2023 15:25

| Szerző: Klubrádió

Kedden, a szakszervezetek által meghirdetett egyhetes pedagógussztrájk utolsó napján lesz a szolidaritás napja. A Hősök terére tanárok 16 141 hiányjelet akarnak felrajzolni. Azért ennyit, mert ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből, írja a Pedagógus Egység (PE) az esemény Facebook-oldalán. Emellett az Egységes Diákfront és a Corvin Diákszövetség tüntetést szervez délután háromra a Külső-Pesti Tankerületi Központ elé.

Január 31-én a szakszervezetek cselekvésre hívnak mindenkit, aki fontosnak tartja az oktatás jövőjét. „Mindaz, ami ma az oktatással kapcsolatos követelések, események körül és velünk, munkavállalókkal történik most, bármikor, bármelyik szakmát, munkavállalót elérheti. Ezért mondjuk: Állj ki magadért, kiállunk érted” – írják a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) tartozó Nedolgozzingyen.hu-n.

A dátumválasztás nem véletlen: kedden lesz egy éve, hogy a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkkal hívták fel a figyelmet a közoktatás problémáira.

Január 31-én a közoktatásban dolgozók mellett a szakképzésben dolgozók is sztrájkolnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nekik kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, reggel 8 és 10 óra között. A szakszervezetek azért kezdeményezték a szakképzésben dolgozóknál is a sztrájkot, mert tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal az ágazatot érintő sztrájkköveteléseikről, de a kormány nem tárgyalt velük. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak.

 
 ülősztrájkoló diákok. kép: Karinthy Frigyes Gimnázium, Tanárok a tanárokért / Facebook
 
 

Reggeltől az iskolákban nemcsak a tanárok, hanem a diákok is sztrájkolnak majd. Ők a már ilyenkor megszokott ülősztrájkkal vállalnak szolidaritást a pedagógusokkal. 8:15-kor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói közül a „Műegyetemiek az oktatásért” csoport tagjai a Szent Gellért téren látványos megmozdulásra készülnek, ezzel szeretnék támogatni a pedagógusokat.

A Belügyminisztérium épülete előtt a szolidaritás napja alkalmából 10 órakor sajtótájékoztatót tartanak a közszféra dolgozóit képviselő szakszervezetek. Mások mellett a PDSZ, a rendvédelmi dolgozók szakszervezete, a védőnők szakszervezete és a szociális dolgozók képviselői is elmondják követeléseiket. A résztvevők azt kérik, hogy a közszférában dolgozó munkavállalók álljanak le egységesen öt percre, így mutatva szolidaritást a pedagógusokkal.

Délután 3-kor két demonstráció is kezdődik. A Hősök terén tanárok 16 141 hiányjelet akarnak felrajzolni a térre. Azért ennyit, mert ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből, írja a Pedagógus Egység (PE) az esemény Facebook-oldalán.

Emellett az Egységes Diákfront és a Corvin Diákszövetség tüntetést szervez délután háromra a Külső-Pesti Tankerületi Központ elé. „Ahogy ígértük, idén sem hallgatunk el és tovább folytatjuk az oktatásért a kemény harcot – írták a Facebookon.

Az eseményeknek még ezzel sem lesz végük, mert este fél 7-kor kezdődik a Tanítanék Mozgalom évértékelő gálája a Trafóban, ahol 2022 oktatási eseményeit értékelik a mozgalom képviselői. A színpadon olyan művészek fognak fellépni, mint Alföldi Róbert színész-rendező, Máté Gábor színész-rendező, Dés László zeneszerző.

A budapesti események mellett vidéki városokban is lesznek demonstrációk: például élőlánc Békéscsabán, tüntetés Győrben és autós blokád Miskolcon.

(via telex.hu)