„Klubrádió
A lényeg

Lukasenka: Közös haderőt állít fel Belarusz és Oroszország

10/10/2022 11:54

| Szerző: Klubrádió

A fehérorosz elnök az Oroszországot a krími félszigetet összekötő hídon történt robbanást követően jelentette be a közös hadtest létrehozását. Arra hivatkozik, hogy az ország nyugati felén fokozódik a feszültség.

Oroszország és Belarusz közös haderőt állít fel válaszul az ország nyugati határain tapasztalható feszültség elmélyülése miatt – jelentette be Aljekszandr Lukasenka, az ország elnöke.

A Reuters cikke szerint a regionális haderő felállítását két nappal ezelőtt, vagyis a Kercsi-szorost átívelő hídon történt robbanás után kezdték el.

A híd vélelmezett megtámadása Moszkva heves reakcióját váltotta ki. Még szombaton kinevezték a keményvonalas Szergej Szurovikint az ukrajnai hadműveletek élére, hétfőn pedig kiterjedt rakétatámadások érték az ukrán városokat, köztük a hónapok óta először tűz alá vett Kijevet – írja a 444.

Belarusz csapatok eddig hivatalosan nem vettek részt a hadműveletekben, az oroszok viszont felvonulási terepként használhatták az országot a február 24-én indított offenzívájukhoz.

Lukasenka bejelentésből nem derül ki, hogy ez a közös haderő hol állomásozik majd és átlépi-e a belarusz-ukrán határt.

Tavaly a klubrádió is beszámolt róla, hogy Oroszország és Fehéroroszország többek közt „közös védelmi térség” létrehozásáról is megállpodott.