„Támogassa
A lényeg

Lövöldözés egy németországi zsinagógánál, ketten meghaltak

9/10/2019 14:05

| Szerző: MTI/Klubrádió

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában egy zsinagógánál, a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak.

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövető a lövöldözés után egy járművel elmenekült. A rendőrség azt kérte, mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre – számolt be az MTI.

A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy egy zsinagógánál nyitottak tüzet, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre. A lövöldöző elmenekült, a rendőrség üldözőbe vette, és a várostól néhány kilométerre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki közöttük.

A BBC a rendőrségre hivatkozva azt közölte, hogy egy embert elfogtak, de további elkövetők autóval menekülnek. A lövöldözés szemtanúi azt jelentették, hogy az egyik fegyveres terepszínű, katonai ruhát viselt. Egy szemtanú szerint az egyik támadó Molotov-koktélt vagy valamilyen gránátot dobott át egy temető falán.

A támadás a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, a Jom kippur alatt történt, a hallei zsidó közösség egyik elöljárója azt mondta (idézi a hvg), hogy a zsinagógában a támadás idején 70-80 ember tartózkodott, amikor két ember próbált bejutni. A támadókat a biztonsági kamerán keresztül észlelték, majd elbarikádozták az ajtókat.