„Klubrádió
A lényeg

Leszedette a könyvtár polcáról a Meseország mindenkiét a nagymarosi polgármester

17/09/2021 20:58

| Szerző: Klubrádió

A polgármester arra kérte a nagymarosi könyvtárost, távolítsa el a gyerekkönyvtár polcáról a Meseország mindenkié című mesekönyvet – írja a 444. Jele Viktória könyvtáros nem értett egyet a település vezetőjével, aki szerinte azután jelent meg a könyvárban, hogy látogatók feljelentést tettek a mesekönyv kihelyezése miatt.

Elérte a Dunakanyart: LMBTQ propaganda egy könyvtár gyermekpolcán – ez a címe a Vác Online cikkének, amelyről a Telex számol be. Ebben arról írnak, hogy a Dunakanyar egyik meg nem nevezett településének könyvtárában elérhető a Meseország mindenkié című mesekönyv. Pontosabban csak elérhető volt: az érintett település polgármestere leszedette a könyvet a polcról, miután valaki feljelentést tett a kormányhivatalnál miatta.

444 szerint mindez Nagymaroson történt, és Heinczinger Balázs független polgármester intézkedett. A polgármester azt mondta a Vác Online-nak, hogy azért kellett eltüntetni a könyvet, mert a könyvtár az iskola közelében van, és törvény tiltja, hogy LMBTQ-tematikájú (ezeket ő maga is „káros tartalmúnak” nevezte) könyvek a szabadpolcon lehessenek. Egyúttal köszönetet mondott az „élesszemű olvasóknak”, hogy feljelentést tettek. (Heinczinger neve onnan lehet ismerős, hogy március 15-i ünnepi beszédében arról értekezett, hogy csak két nem létezik – tették hozzá a Telex cikkében.)

„Nincs ilyen törvény, ami alapján nekem ezt le kellene szedni, más könyvtárakban, akár a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban is a gyerekkönyvek között ott van ez a könyv, ezért tettem én is a gyerekkönyvtári könyvek közé” - mondta a könyvtáros a 444-nek.  Jele Viktória egyébként a polgármester kérésének eleget téve eltávolította a polcról a mesekönyvet. Arról is beszélt, nem tudja, ki és milyen feljelentést tett a kormányhivatalnál, hozzá semmilyen információ nem érkezett az eljárásról a polgármester kérésééig, most várja a hivatal döntését.

A Meseország mindenkié című mesekönyv az utóbbi hónapokban vörös posztóvá vált a magyar szélsőjobboldal szemében, a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk politikusai ugyanis úgy gondolják, hogy a mesekönyv „a homoszexualitást népszerűsíti” a gyerekek körében.