„Köszönjük,
A lényeg

Leszavazta a kormánypárti többség, hogy Szijjártót a kínai rendőrök és az arcfelismerő ügyéről kérdezhessék

28/05/2024 17:40

| Szerző: Klubrádió

Nem támogatta az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti többsége az ellenzék kezdeményezését, hogy Szijjártó Péter minisztert kínai ügyekkel szembesíthessék.

A Magyarországon járőröző kínai rendőrök régebb óta ismert ügyéről, valamint a magyar-kínai együttműködés egy frissen felmerült, majd hivatalosan gyorsan cáfolt területéről, az arcfelismerős térfigyelő kamerák telepítéséről is kérdezte volna az ellenzék Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Országgyűlés külügyi bizottságában.

Erre nem került sor, mert a bizottság kormánypárti többsége keddi ülésén leszavazta a meghallgatást célzó javaslatot. Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke a hvg.hu információi szerint ezt azzal magyarázta, hogy a meghallgatás nem indokolt, amúgy meg ősszel úgyis tart éves beszámolót a miniszter a testület előtt. 

A VSquare szerint Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor kormányfő májusi találkozóján egyezhettek meg arról, hogy Kína MI-funkciókkal ellátott, akár arcfelismerő szoftverrel is felszerelt térfigyelőket telepíthet magyar területre – ez is része lehet a megállapodás-csomagnak, amely a marhaspremától a nukleáris együttműködésig tart.