„Klubrádió
A lényeg

Lesz nyugdíjprémium, de nem mindenkinek ugyanakkora

23/08/2021 08:54

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök által bejelentett év végi nyugdíjprémium a 150 ezer forintos átlagnyugdíj harmada is lehet. Azonban ezt a prémiumot a nyugdíjjal arányosan határozzák meg, így csak azok számíthatnak 50 ezer forintos prémiumra, akik legalább 80 ezer forint nyugdíjat kapnak.

Rendhagyó módon vasárnap reggel érkezett a Kossuth rádióba Orbán Viktor, ahol egyebek mellett bejelentette: a kedvező mértékű gazdasági növekedés miatt várhatóan 50-56 ezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok még az év vége előtt – írja a 24.hu.

Az ATV Híradójának nyilatkozó Farkas András nyugdíjszakértő szerint ez az egyszeri juttatás jelentős lesz a nyugdíjasok számára, hiszen a 150 ezer forintos átlagnyugdíj egyharmada lehet. A nyugdíjprémium mértéke azonban nem mindenkinél lesz azonos.

A portál összefoglalója szerint csak azok számíthatnak a legnagyobb mértékű prémiumra, akiknek nyugdíja 80 ezer forint, vagy annál több.

Akinek viszont ennél kisebb a nyugdíja, például 60 ezer forint, annak arányosan csökkenni fog a nyugdíjprémiuma is. Tehát egy ugyanilyen, 6 százalékos növekedésénél már csak 37 500 forint jár majd neki.

"Az öregségi nyugdíjasok száma 2 millió 53 ezer fő, közülük 1 millió 800 ezren kapnak többet, mint 80 ezer forint, tehát körülbelül 200-220 ezer nyugdíjasnak kisebb a nyugdíja 80 ezer forintnál, náluk kell ezt az arányosan kisebb összeget figyelembe venni, és természetesen ez a további több mint félmillió ember, az egyéb ellátásokban részesülők, ott is nagyon sokszor ezek az ellátások nem érik el a 80 ezer forintot" – magyarázta Farkas András.