„Klubrádió
A lényeg

Lépéskényszerbe hozta a minimálbéremelés a vállalatokat

6/01/2022 07:47

| Szerző: Klubrádió

Nyolc százaléktól 17-18 százalékig terjedő emelést tartalmaznak az idei évre megkötött bérmegállapodások – erről számoltak be a Világgazdaságnak a legnagyobb hazai szakszervezeti szövetségek.

"Lépéskényszerbe hozta az idei minimálbér-megállapodás a vállalatokat, így a régebbi munkavállalók bérét is emelniük kell, akik a két minimálbér között vagy az átlagkereset környékén kerestek. ... A magas infláció még ezeknek az érdemi béremelkedéseknek a jelentős részét is 'leharapja'" – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Pixabay
 

"Nagyon nagy a szórás az idei béremeléseknél, 8 százaléktól egészen 17 százalékig terjed, jellemzően két számjegyű megállapodást tudunk kötni” – mondta a VG-nek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

„Ahol meg tudtunk állapodni az elmúlt hetekben, ott a munkáltató is belátta, hogy mindenféleképpen két számjegyű béremelkedésre van szükség, különben elveszíti a munkavállalóit. ... A következő években vélhetően kompenzálni kell, hogy megtörténjen a különböző sávokban a differenciálás” – ezt Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) alelnöke mondta.