„Köszönjük,
A lényeg

Legfeljebb 200 ezer magyar család tudta tartani a válság előtti életszínvonalát

28/06/2023 11:43

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon mindössze 100-200 ezer család tudja elmondani magáról, hogy képes volt fenntartani a válság előtti életszínvonalát, a többiek vagyoni helyzete viszont érdemben romlott a magas infláció miatt –  mondta Kállay András befektetési szakember, a Grémium az Utódlásért Egyesület elnöke a 24.hu videójában.

Kállay szerint a társadalom alsóbb rétegeiben egyre többen kénytelen személyi kölcsönökkel, folyószámlahitelekkel kipótolni a jövedelmüket. Mára eljutottunk oda, hogy 10-ből 7 családnak hó végére csak az - időközben szintén értékét vesztő - ingatlana marad, mint felmutatható vagyon, ők tehát nem tudnak kijönni a havi jövedelmükből.

 
Kép:
Facebook
 

A magyar társadalomban a legtehetősebbek birtokolják a bankképes likvid vagyon 60, illetve a cégtulajdonok több mint 80 százalékát.

Ebben a körben masszívan 100 millió forint felett van az átlagos vagyon, de még közülük sem tudta mindenki átvészelni sebesülések nélkül a nehéz időket.

Eközben az átlagos vagyont a társadalom egészében családonként 50 millió forintra becsülik a szakemberek, a még pontosabb képet mutató medián érték pedig mindössze néhány tízmillió forint lehet. És ebbe beleértik az ingatlanvagyont is.