„Klubrádió
A lényeg

Leállították a tihanyi kenderföldeket feldúló építkezést

3/08/2022 12:44

Annak ellenére, hogy a helyiek felháborodtak egy, a tihanyi kenderföldeket feldúló társasház építése miatt, a beruházás nagy lendülettel haladt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területén, ami országos jelentőségű tájképvédelmi övezet is, de most váratlanul megtorpant. A zöldhatóság ugyanis nem adta ki az engedélyt a beruházáshoz, írja az Átlátszó.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal szerint az építkezésnek tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatása lesz, emiatt hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni. A beruházóról azt írta az Átlátszó, hogy "az érintett ingatlanokra 200 millió forintos jelzálogjogot jegyeztetett be bizonyos Urbánné Szegedi Andrea". A budakalászi család nevét viselő gyár az egyik legnagyobb magyar tulajdonú édesipari cég, ami több állami támogatásban is részesült.

Az Átlátszó szerint a kormányhivatal eddig a nemzeti parkot sem vonta be a tervek véleményezésébe arra hivatkozva, hogy az „nem támasztotta alá és nem adta annak indokát, természetkezelői minőségén túl, hogy milyen joga, vagy jogos érdeke érintett a tárgybani közigazgatási eljárásban, ezért csak közvetett jogi érdek állapítható meg”.

A NER-villák és a NER kedvezményezettjeinek tihanyi rombolásáról korábban is írtunk cikkeket.