„Klubrádió
A lényeg

Helyi beruházások ellen tiltakoznak a tihanyiak

27/07/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió

Tihanyi lakosok fogtak össze, hogy megállítsák a rév melletti Kenderföldekre tervezett háromszintes lakókomplexum felépítését. Ennek érdekében több, mint 100 érintett küldött be észrevételeket a kormányhivatalhoz. A tiltakozók meg akarják akadályozni, hogy a kormányhivatal engedélyezze a jelenlegi tervek megvalósulását az országos jelentőségű védett természeti területen. Az Átlátszó értesülései szerint a kormányhivatal nem adott ügyféljogot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak és a Magyar Természetvédők Szövetségének sem. Utóbbi szervezet válaszlépésként a bírósághoz fordult.

A Kenderföldek a Tihanyi-félsziget déli részén található összefüggő erdős terület, amit a fideszes vezetésű önkormányzat megengedő szabályozásokkal a „fejlesztés érdekében” átenged ingatlanbefektetőknek és a turisztikai beruházásoknak – írta meg az Átlátszó.

Az egyik ottani telekre tervezik a Cordia hotel és lakótelepet, ami miatt letarolnák a fák jelentős részét. Emellett az önkormányzat természetvédelmi területre tervez egy 200 férőhelyes parkolót. Ezután jött a hír az Építészfórum oldalán május végén, hogy egy újabb magánkézben lévő telket építenének be a Kenderföldeken. A cikk szerint a tulajdonos a Korner Klub Kft., a terveket pedig a Bplan Architect Kft. jegyzi. Amennyiben ezek a fejlesztések megvalósulnak, akkor a helyiek búcsút inthetnek a természetközeli területnek.

A lapnak nyilatkozó tihanyi lakos elmondta, hogy a kormányhivatalnál tiltakoznak észrevételeikkel: „Mindent megteszünk, hogy megfúrjuk ennek az új lakókomplexumnak a tervét. Szerencsére még a közzététel napján kiszúrtuk a zöldhatóság oldalán, hogy megindult az előzetes vizsgálati eljárás. Az a stratégiánk, hogy elárasztjuk a kormányhivatalt észrevételekkel, illetve minél több hatásterületen belül élőt ráveszünk, hogy adja be ügyfélkérelmét. Sokan beküldték az észrevételeket, ennek hatására első sikerként elértük, hogy a hivatal rádobott még 35 napot az eljárásra” 

A kormányhivatal engedélyeztetési folyamat menete a következő:

  • előzetes vizsgálati dokumentációt készíttet a beruházó,
  • ami alapján a környezetvédelmi hatóság megállapítja, hogy a beruházásnak van-e jelentős környezeti hatása,
  • időközben azonban az érintetteknek van lehetőségük észrevételeket tenni, – ezzel éltek most a civilek Tihanyban.

Az érintett nyilvánosság részéről több, mint 100 érintettől érkeztek észrevételek az eljárással kapcsolatban.

Az Átlátszó információi szerint a kormányhivatalhoz intézett észrevétel a következőkre mutat rá:

  • a dokumentáció nem említi az épületek befogadóképességét, és hogy hány lakást kíván a beruházó kialakítani bennük;
  • nem számol a gépkocsik által generált többletforgalommal a közutakon.

Az új lakókomplexumot a Kenderföld utca 10. alá tervezik (helyrajzi szám: 1842). A terület azonban a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, így országos jelentőségű védettséget élvez. A telek 11 ezer négyzetméter, amelyből beépítésre kerülne 1 700  négyzetméter. A dokumentáció szerint jelenleg az ingatlan körülbelül felén különféle építőanyag és törmelék, anyagdepóniák, zöldhulladék kupacok és lerakatok vannak. A területen összesen 11 idősebb fa található, amiből négyet vágnának ki. A dokumentum szerint a vadkár szarvasokra utal, a beavatkozás negatív hatása (búvóhelyek, táplálkozóhelyek, esetleg fészkelőhelyek eltűnése) lokálisan ugyan probléma lehet, viszont a szomszédos területeken a madárállomány és a hüllő/kétéltű fauna talál hasonló élőhelyeket.

Az épületekhez 92 darab személygépkocsi parkolót terveznek, kocsival főleg a 71. sz. út irányából a part menti úton, vagy a településközponton keresztül érkeznek majd a vendégek. A beállók számából arra lehet következtetni, hogy közel 100 lakást tervezhetnek a beruházók.

"Kértünk közmeghallgatást is, azt persze elutasították" – mondta az Átlátszónak egy tihanyi lakos. A kormányhivatal szerint ugyanis a közlemény és az előzetes vizsgálati dokumentáció közzétételével a nyilvánosság tájékoztatása és az érintettek részére észrevételi lehetőség megtételének biztosításával – melynek célja a közmeghallgatással azonos – megvalósult.

Az ügyfélkérelmet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is benyújtotta, amit értesüléseink szerint nem kaptak meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is beadta az ügyfélkérelmét, de a kormányhivatal szerint nem indokolták meg kellően, hogy mi keresnivalójuk van a Tihanyi-félszigeten, így azt is elutasították. Az MTVSZ-től egyébként van félnivalójuk a beruházóknak, ez az a jogvédő szervezet, ami tavaly elérte, hogy a tihanyi önkormányzat Balatoni Kapu nevű projektje egy időre meghiúsuljon.