„Támogassa
A lényeg

Le Pennel szelfizett Novák Katalin favoritja

12/04/2022 12:35

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Közös fényképet posztolt a Fidesz külügyi titkárságának vezetője a szélsőjobboldali francia elnökjelölttel. A Marine Le Pennel fotózkodó Balázs Samu Ádám korábban éveket dolgozott együtt Novák Katalinnal, tavaly megválasztott köztársasági elnökkel, aki 2021-ig a kormánypárt nemzetközi ügyekkel foglalkozó alelnöke volt, és  szintén fontos szerepet töltött be az európai szélsőjobb, valamint a Fidesz közötti kapcsolatok erősítésében.  

Balázs Ádám Samu, Facebook-posztja szerint, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés franciaországi eredményváróján a párt meghívására vett részt. A fideszes tisztségviselő azt is írta, így személyesen is átadhatta üdvözletüket Le Pennek, akinek gratuláltak az eredményéhez, azzal ugyanis bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába. Ha a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló Le Pen nyerné a francia elnökválasztást – amire jelenleg inkább ellenfele, a jelenlegi államfő Emmanuel Macron az esélyes –, azzal a magyar kormánypárt egyik régi álma valósulna meg, és Orbán külpolitikai megerősödését jelenthetné.

A korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök által is erősen támogatott Marine Le Pen a választási kampányához Magyarországról, a kormánnyal is közeli kapcsolatot ápoló banktól, az MKB-tól vehetett fel közel 10,7 millió eurót (kb. 4,1 milliárd forint) hitelt.

Balázs Ádám Samu, amellett, hogy a  Fidesz külügyi titkárságának vezetője, a párt IX. kerületi, azaz ferencvárosi szervezetének alelnöke és a helyi Fidelitas elnöke is. Korábban éveket dolgozott együtt az azóta köztársasági elnöknek megválasztott Novák Katalinnal, aki egy 2019-es kampányvideóban a „jövő emberének” titulálta.

Novák 2021-ig a kormánypárt nemzetközi ügyekkel foglalkozó alelnöke volt, és  szintén fontos szerepet töltött be az európai szélsőjobb, valamint a Fidesz közötti kapcsolatok erősítésében. Tavaly március közepén ő írta alá és hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyben a Fidesz nemzetközi titkársága nevében közölte, pártja kilép az Európai Néppártból (EPP). A döntésre azután került sor, hogy a pártcsalád több más tagjával és vezetésével folyamatos konfliktusai voltak a Fidesznek, a helyzete tarthatatlanná vált, így ha maga nem lép ki, minden bizonnyal kizárják. A jobbközép pártcsalád európai parlamenti frakciójából már két héttel korábban  kilépett a Fidesz, amit akkor Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője jelentett be. Novák Katalin a Fidesz EPP-ből való távozása után aktívan részt vett az új szövetségeseket kereső Fidesz külügyeinek intézésében, rendszeresen ott volt a szélsőjobboldali és újkonzervatív pártcsalád alapításáról más európai pártokkal folytatott tárgyalásokon.

Korábban azt írtuk, információink szerint Balázs Ádám Samu Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök külügyi kabinetvezetői posztjának várományosa. Balázs Ádám Samu ezután e-mailben közölte, nem várományosa a posztnak, a Fidesz külügyi titkárságának vezetőjeként Gál Kingával, a Fidesz külügyekért felelős alelnökével dolgozik együtt.

 
Marine Le Pen és Balázs Ádám Samu. A fotó helyszíne a Párizs melletti Vincennes. Forrás: Balázs Ádám Samu/Facebook
 
Még semmi sem dőlt el

A francia elnökválasztás április 10-i, vasárnapi első körében Emmanuel Macron jelenlegi államfő, az „Előre! (En Marche)  nevű centrista, szociálliberális párt politikusa érte el a legjobb eredményt. Szerinte azonban az első forduló neki kedvező eredménye ellenére még semmi sem dőlt el. A bizonytalanságát magyarázza, hogy meglehetősen kicsi az előnye, az első fordulós eredmény 97 százalékos feldolgozottságánál az látszott, hogy a szavazatok 27,35 százalékát szerezte meg, míg a második helyen álló szélsőjobboldali Marine Le Pen a 23,97 százalékát. Ezzel ők ketten mérkőzhetnek az április 24-i második fordulóban. 

A végső eredményt nagyban befolyásolja majd, hogy a többi jelölt elsőfordulós támogatója ki mellett dönt két hét múlva. Viszonylag jó eredményt ért el ugyanis a szélsőbalosként kategorizált Jean-Luc Mélenchon is, aki 21,7 százalékot szerzett. Az ugyancsak szélsőségesnek, de jobbra sorolt, kemény nacionalista Eric Zemmour 7.05 százalékon végzett, a jobbközép Valérie Pécresse 4,79 százalékot, Yannick Jadot zöld párti jelölt 4,58 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,73 százalékot ért el.

Marine Le Pen már minden francia polgárt felszólított, hogy aki elsőre nem Macronra szavazott, azt a második fordulóban se tegye, hanem álljon be a szélsőjobb mögé, és tegyék rendbe együtt az országot. Kérdéses azonban próbálkozásának sikere, miután Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország pártjának jelöltje azt üzente támogatónak, hogy „egyetlen szavazatot sem adhatunk Le Penre”, és mindenkit Macron támogatására kért a második körben. Rajta kívül Macront támogatják a hagyományos, bár most nagyon gyengén szerepelt jobb és baloldali középpártok, valamint várhatóan a zöldek is. Le Pen főleg Zemmour szavazóira számíthat a második körben.