„Klubrádió
A lényeg

Lázár minisztériuma közölte, az agglomerációs közlekedési megállapodásnak márciustól vége

24/01/2024 15:46

| Szerző: Klubrádió

A jelenlegi budapesti agglomerációs közlekedési modellnek március 1-jén, az új tarifarendszer bevezetésével biztosan vége – írta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerdán.

A minisztérium arra hírre reagált, amelyről mi is beszámoltunk, hogy egy újabb megállapodás alapján nem lehetetlenül el az agglomerációs közlekedés március 1-je után. Lázár János minisztériuma szerint az ehhez szükséges átmeneti, technikai megállapodás egyoldalú vagy közös megegyezéssel történő felbontása csupán részletkérdés. „A március elsejei modellváltás tényét semmilyen szinten nem befolyásolja” – írták.

Az ÉKM közölte, hogy a mostani megállapodás helyét egy új veheti majd át. Ennek részleteiről nem írtak semmit, csak megismételték Lázár János Debrecenben tett ajánlatát: ha a budapesti helyi járatokon is lehet Pest-megyebérlettel utazni, akkor a budapesti agglomeráció helyközi járatain is lehet majd Budapest-bérlettel. „Ennek az új modellnek a részleteit háromoldalú – a kormány, a főváros és a közszolgáltatók közötti tárgyalások során kell kialakítani” – tette hozzá az ÉKM.

Majd megjegyezték: „ezek az egyeztetések addig zajlanak, amíg azokat a különféle megtévesztő információkra épülő vagy egyes, technikai részleteket hamis fényben feltüntető kiszivárogtatások el nem lehetetlenítik”.

A minisztérium azt hírt tehát cáfolta, hogy március 1-jén ne szűnne meg automatikusan a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Magyar Államvasutak (MÁV) közötti, agglomerációs közlekedésről szóló megállapodás, csak akkor, ha azt bármelyik fél 30 napos határidővel felmondja azt. A 24.hu megkeresésére a BKK azt írta, hogy január 17-én a BKK, a Volánbusz és a MÁV-HÉV módosította a 2023. december 29-én kötött átmeneti megállapodást, amelyben a legfontosabb változás az, hogy a szerződés a közbeszerzési értékhatár elérését követően is fenntartja a megállapodás hatályát.

(via Telex)