„Klubrádió
A lényeg

Lázár János továbbra sem szeretne vármegyéket

22/06/2022 16:34

| Szerző: Klubrádió

Lázár János véleménye nem változott, már 2011-ben is ellenezte a vármegyék ötletét, ellentétben Harrach Péterével, aki hajlik arra, hogy megszavazza a javaslatot.

Lázár János építési és beruházási miniszter sajtófőnöke, Krakkó Ákos nyilatkozata szerint „Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni” - közölte a 444.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely két ponton módosítana az alaptörvényen. Egyrészt az önkormányzati és az európai parlamenti választást egy napon kellene megtartani, már 2024-től. Másrészt a megyéket vármegyékre neveznék át.

2011-ben már szintén naprenden volt az alkotmánymódosítás, miszerint az 1949-ig használatos vármegye elnevezés újra visszaállt volna. Lázár ekkor azzal érvelt a javaslat ellen, hogy a vármegyének nem jó történeti aspektusai vannak. Majd az M1-en így nyilatkozott: egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. Hozzátette: „Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja.”

Ekkor a kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegye-ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal elfogadták Lázár és Harrach Péter javaslatát. Mostani álláspont szerint Harrach már megszavazná az indítványt. „Ez nem egy olyan lényeges kérdés, hogy ebben ne lehetne az embernek megváltoztatnia a véleményét” – mondta a kereszténydemokraták egykori frakcióvezetője a 24.hu-nak.

A mostani 11. Alaprörvénymódosítás indítványára reagálva a Mi Hazánk csendőrség felállítását javasolja. Ezt azzal indokolták, hogy a magát ellenzékiként azonosító párt szerint a rendőrség munkáját segíteni kell egy tekintélyt parancsoló, helyismerettel rendelkező, karhatalmi vagy határvédelmi feladatokra el nem vezényelhető állománnyal - derült ki korábbi cikkünkből.