„Köszönjük
A lényeg

Lázár János patrióta fordulatot vár egy magyar bolthálózat érdekében

16/11/2021 10:44

| Szerző: Klubrádió

Magyarországnak fontos a függetlenségre való törekvés, amit három területen, az energetikában, a pénzügyi szektorban és a tágan értelmezett élelmiszeriparban lehet elérni, mondta Lázár János, a mezőhegyesi tangazdaságért felelős kormánybiztos a Portfoliónak adott interjújában. Lázár megismételte vágyait, ami egy magyar áruházlánc kialakítására vonatkozik. Hátrányosnak nevezte azt a helyzetet, hogy „magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer-diszkontlánc még 30 évvel a rendszerváltás után sincs Magyarországon”.

"Én importellenes vagyok. Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért. Magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egy vertikumban - ez a célkitűzés. Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak."

A hódmezővásárhelyi közgyűlés ülése
 
Lázár János és Márki-Zay Péter
 
Hódmezővásárhely, 2018. május 29. Márki-Zay Péter (független) polgármester (b) és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
 

 

Szerinte az államnak „akár állami beavatkozással is”, de tenni kell, hogy teljes magyar élelmiszerlánc legyen, amiben egymásra épül magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő.

Hogy ilyen az Aldi is, ami kizárólag magyar friss húst értékesítene, Lázár azt mondta, hogy „ez csak PR, aki elhiszi, naiv”. Szerinte „valószínűleg a diszkontlánc sosem engedi majd”. Szerinte a kereskedelemben „patrióta fordulat” kell, amivel szemben „persze könnyű populista szólamokat hangoztatni”, hogy akkor kisebb lesz a boltokban a választék, de szerinte egy ilyen fordulat „nem azt eredményezi majd, hogy eltűnik a választék és drágább lesz az élelmiszer”. Arra a felvetésre, hogy Jellinek Dániel részesedést szerzett az Auchanban, Lázár azt mondta, üdvözlendő, de „sokkal határozottabban kell előremenni”.