„Támogassa
A lényeg

Lázár a mi hazánkosokkal tárgyalt a készpénzügyi alaptörvény-módosításról

5/03/2024 14:32

| Szerző: Klubrádió

Lázár János miniszter a kormány képviseletében meglátogatta kedden a Mi Hazánk frakcióját, ahol megvitatták a párt azon kezdeményezését, hogy a készpénzhasználathoz fűződő jogot rögzítsék az Alaptörvényben. 

Erről a szélsőjobboldali párt elnöke, Toroczkai László számolt be Twitteren (X-en), ahol azt írta: a készpénzhasználathoz fűződő szabadságjogot alkotmányos alapjogként akarják rögzíteni a „Szabadság és felelősség” című fejezetben. Egyúttal törvénycsomagot is kezdeményeznek, amelyben rögzítenék, hogy a kistelepüléseken is kötelező legyen a bankoknak ATM-eket üzemeltetni, továbbá a készpénzfelvételt korlátozás nélkül ingyenessé tennék.

Egyelőre se a Mi Hazánk, se Lázár vagy a kormány nem kommentálta, hogy milyen eredménnyel zárult a megbeszélés.

Lázár látogatása úgy különösen érdekes, hogy januárban ő jelentette be a 200 forintos adminisztrációs díj bevezetését a tömegközlekedésben. A rendelkezés alapján szeptembertől 200 forintos díj kiszabásával büntetik majd a készpénzzel fizető utasokat – jegyezte meg a 444.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég, február 26-án azt mondta a parlamentben, hogy a kormány nem akadályozza a készpénzhasználathoz fűződő jog alkotmányba emelését. Hozzátette, várják a Mi Hazánk kezdeményezését.