„Klubrádió
A lényeg

Lassult az drágulás Magyarországon, de nálunk marad a legdurvább az infláció

8/03/2023 08:38

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon csökkent a drágulás üteme, de szinte észrevehetetlenül kicsivel: a januári 25,7 százalék után februárban 25,4 százalékos lett az infláció – írja a KSH friss jelentése nyomán a hvg.hu.

Hozzáteszik azonban: ha nem az egy évvel korábbihoz, hanem az előző hónaphoz hasonlítjuk, látszik, hogy januárról februárra még így is nőttek az árak, átlagosan 0,8 százalékkal.

A gyorsan változó tételekről megtisztított maginfláció egy hónapja 25,4 százalékos volt, most 25,2 százázalékosra lassult. A nyugdíjas infláció januárban 27,4 százalékon állt, most 26,9 százalékon.

ITM: a fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz kö
 
Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán
 

A lassulás fő okai: a földgáz világpiaci ára esik, az enyhe tél miatt viszonylag sokan maradhattak a rezsicsökkentési fogyasztási korlát alatt, több élelmiszer-alapanyag ára is esni kezdett, a forint már nem annyira gyenge, mint fél éve volt és lassan már nem lehet hova emelni az árakat, mert nem maradna, aki ki tudna fizetni még többet. Ide tartozik még, hogy az árstopot tavaly februárban indították el, ezért az abban érintett termékeknél már nem látszik a statisztikában áremelkedés.

Az Európai Bizottság mindezzel együtt is úgy számol, hogy idén a teljes éves átlagban is nálunk marad az EU legnagyobb inflációja.