„Köszönjük
A lényeg

L. Ritók Nóra: Ha az oktatásban és az egészségügyben elveszítjük az empatikus attitűdöt, milyen életünk és milyen jövőnk lesz?

19/05/2022 08:02

| Szerző: Klubrádió

"Azt hiszem, most meg tudom fogalmazni, miért nem jó vonal a Belügyminisztériumnál tudni az oktatást és az egészségügyet" – írja az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Feszülő ellentmondások című Facebook-posztjában.

L. Ritók azután posztolt, hogy biztossá vált, Pintér Sándor a közoktatásért és az egészségügyért is felel majd az előttünk álló ciklusban. A tanárok tiltakozásával kapcsolatban megjegyezte, nem fogadja el a polgári engedetlenséget.

"Ezen a két területen is kellenek persze a szabályok, kell a szabályozás, de ez nem írja felül az empatikus attitűdöt, amit elvár tőlem a szakmaiság. Itt lehet visszakérdezni… és elvárható a türelmes magyarázat. Ha kell, többször is. Az oktatásban gondolkodó embereket szeretnénk nevelni, ami azt jelenti, hogy nem gond a megkérdőjelezés, teret kell adnom a vitának, mert ez is egy fejlesztés.

A rendőrség az más. Ott minden leszabályozott, nincs visszakérdezés. Ott végrehajtás van. A felettesnek való engedelmeskedés az alap. Aki megkérdőjelez, az nem jó csavar a gépezetben. Ott egy merev katonai hierarchia elvei szerint szerveződik a munka. Az empátia az ilyen rendszerekben másodlagos. Az utasítást végre kell hajtani, akkor is, ha nyilvánvalóan rossz döntésen alapul" – írja L. Ritók Nóra.