„Klubrádió
A lényeg

Kovács Zoltán szerint nincs szoros kapcsolat Orbán és Putyin között

14/07/2022 13:41

| Szerző: Klubrádió

"Ez a szoros politikai kapcsolat, amelyet Önök a miniszterelnöknek és Putyinnak tulajdonítanak, nem létezik. Nem közelebbi a kapcsolat, mint Németország és Oroszország között" – mondta Kovács Zoltán az osztrák Kurier című lapnak. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön megjelent interjújában az MTI szerint arról beszélt, hogy a magyar kormány úgy látja, az Oroszországra kirótt szankcióknak nincs hatásuk az ukrajnai háborúra, már most is ártanak Magyarországnak, mert az energiaárak emelkednek. Szerinte ezért a háborúnak mielőbb véget kell vetni, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Az osztrák újságíró felvetette Kovácsnak, hogy Orbán rendszeres vendég volt Moszkvában, ahol olcsó olaj és gáz miatt kilincselt, és nagy atomenergiai megállapodásokat kötött orosz állami cégekkel. Kovács szerint mindenki félreértette az elmúlt 12 év eseményeit:

„Ez a szoros politikai kapcsolat, amelyet Önök a miniszterelnöknek és Putyinnak tulajdonítanak, nem létezik. Nem közelebbi a kapcsolat, mint Németország és Oroszország között” – mondta az államtitkár, aki szerint nincs itt az ideje arról lamentálni, hogy a háború után mennyiben marad meg az orosz energiafüggőség.
 
Orbán és Putyin, fotó: Facebook
 

A magyarországi jogállamisági helyzetéről is kérdezte a Kurier Kovácsot, aki szerint „politikai boszorkányüldözés” indult Magyarország ellen, mert miközben „a magyar kormány az Európai Unió minden feltételét teljesíti”, az EU ezt nem teszi meg: „Ez a pénz a miénk, nem ajándék, nem támogatás, hanem a miénk. A pénzt gazdasági okokból osztják szét. Az, hogy visszatartják, pusztán szubjektív politikai döntés”.

(via 444, kiemelt kép: Facebook)