„Köszönjük,
A lényeg

Kósa Lajos beszélgetett Karsai Dániellel, nem támogatja az eutanáziát, de az arról szóló népszavazást igen

12/12/2023 15:55

| Szerző: Klubrádió

Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász kedden egy órán át egyeztetett a parlamentben a fideszes politikussal. A találkozóra Karsaival tartott több sorstársa is. A jogász szerint „érdekes és jó beszélgetésen” vannak túl, amin az is szóba került, hogy Kósa elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, és ha átmegy minden szűrőn a kérdés, ő örülni fog neki. 

Kósa Lajos ugyanakkor személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni Karsai Dániel és sorstársainak ügyét, mert a Fidesz alelnöke szerint az élethez való jog mindennél fontosabb – ismerteti a Telex.

Az alkotmányjogász a keddi beszélgetésen átadott egy pólót Kósának, amin az állt, hogy „az élet jog, nem kötelesség.” A Fidesz alelnöke erre azt mondta, hogy az élet jog és kötelesség.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Kósa Lajos volt az egyetlen fideszes képviselő, aki szóba állt Karsaival december 1-jén, amikor az alkotmányjogász a Momentum vendégeként a parlamentben járt. Karsai később bejelentette, Kósa elfogadta azt a felkérést is, hogy hosszabban beszélgessenek a parlamentben.

Kósa Lajos a beszélgetés után azt mondta a Telexnek, hogy „nem sajtótájékoztatót vagy konferenciát szerettünk volna rendezni”, ezért nem volt sajtónyilvános az esemény. Karsai Dániel amúgy is négyszemközt szeretett volna vele beszélgetni, ő erre mondott igent, amikor találkoztak.

Kósa Lajos szerint az állam a hospice-ellátás támogatásával tud segíteni ebben a helyzetben. „Abban van feladatuk, hogy az életvégi útján az embert méltósággal elkísérjük, a szükséges ellátási körülményeket biztosítsuk.”

Maximálisan támogatja a hospice-ellátás fejlesztését, szerinte ez valamiféle megoldás lehet erre a helyzetre. A politikus szerint csak beszélgettek Karsaiékkal, nem arról volt szó, hogy meggyőzzék egymást, meg akarták ismerni egymás érveit. „Együttérzek velük, hiszen nagyon nehéz helyzetben vannak – tette hozzá.

Gulyás Gergely miniszter a két héttel ezelőtti kormányinfón azt mondta: az aktív eutanázia "veszélyes ajtó". A kormány azt az álláspontot képviseli, hogy más ne legyen képes elvenni egy ember életét, semmilyen formában – tette hozzá. Ellenzéki pártok képviselői közben azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés „Az életvégi döntésekről” címmel és témakörben tartson politikai vitát 2024. február 21-én.