„Klubrádió
A lényeg

Korrupció miatt Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza a legfőbb ügyész

25/02/2022 13:10

| Szerző: Klubrádió

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt Polt Péter legfőbb ügyész befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt – közölte az ügyészség.

Horváth Csabát, Zugló MSZP-s polgármesterét a napokban korrupciós bűncselekményekkel gyanúsították meg. Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség közölte: befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A megalapozott gyanú szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereség felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti az ügyészség szerint.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás lefolytatására az MSZP-s politikus mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Az előző két választáson egyéniben győztes Tóth Csaba, miután korrupciós vádak kerültek elő vele kapcsolatban az előválasztás legkeményebb kampányában, Zuglóban, a szavazás vége előtt néhány nappal bejelentette visszalépését. Végül nagy arányban kapott ki Hadházy Ákos független képviselőtől. Tóth azután közölte: kitölti a parlamenti mandátumát, majd visszatér az üzleti életbe.