„Köszönjük,
A lényeg

Gulyás: Meghosszabbítják a kamatstopot

30/11/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint szükség van a háború és a "téves gazdasági szankciók miatt" szükség van a kamatstopok meghosszabbítására. A politikus arról is beszélt, hogy sem Ukrajna EU-s csatlakozását, sem az uniós költségvetés módosítását nem támogatja a magyar kormány.

Napelemes pályázatot indítanak a vállalkozásoknak februárban

"A magyar gazdaság jövője a zöld energia, ez pedig tárolási kapacitás nélkül nem biztosítható" – mondta Gulyás, hozzátéve, ezért kiírtak egy lakossági pályázatot napelemre és tárolásra is, most egy új program elfogadásával ezt a vállalkozásokra is kiterjesztik.

Maradnak a kamatstopok

Gulyás bejelentette, 2024. július 1-ig hosszabbítják meg a lakossági kamatstopot. Az érintett családok átlagban 420 ezer forintot spóroltak meg eddig ezzel. A politikus szerint a háború és a "téves gazdasági szankciók miatt" ezekre szükség van. 

Nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását a kormány

"Sem Ukrajna EU-s csatlakozását, sem az uniós költségvetés módosítását nem támogatja a magyar kormány" – mondta a Gulyás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a szerdai üléssel kapcsolatban, hosszan tárgyaltak a jelenlegi brüsszeli helyzetről. még ebben az évben lesz egy EU-s csúcs is, fontos témákkal. A két legfőbb kérdés szerinte a költségvetés módosítása és Ukrajna csatlakozása. A miniszter szerint mindkét ügy kifejezetten előkészítetlen, nincs világos indoka annak, hogy miért szükséges a költségvetés módosítása, a Bizottság súlyos mulasztása, hogy úgy módosítana, hogy a jelenlegit sem hajtja végre. Magyarország például eddig nem kapta meg Lengyelországgal együtt a neki járó forrásokat. Szerinte ez jogellenes, nem hisznek az ígéretekben, csak abban, ha megkapják a pénzeket.

A bejelentéseket követően újságírói kérdésekre válaszolt a politikus:

  • Magyarországon passzív eutanázia van, mert az orvosi ellátást bárki visszautasíthatja.
  • Azt nem tudja megmondani Gulyás, hogy mitől halmozhattak fel ekkora adósságokat a kórházak, de azt ígérte, a kormány kifizeti az adósságokat.
  • Bulvártémának minősítette a kancelláriaminiszter, hogy a közpénzből finanszírozott nemzeti konzultációt hirdető plakátokat a kihelyezésük után nem sokkal átragasztották: Soros György amerikai-magyar üzletember fiának, Alex Sorosnak a kezét takarták le.

A kormányinfóval egy időben rendkívüli ülést tart az Országgyűlés, az eutanáziásról és a fővárosi választási szabályok átírásáról is vitáznak a képviselők.

Források: hvg.hu, Telex, 24.hu, 444