„Támogassa
A lényeg

Kormányinfó: Június 30-ig maradnak az árstopok

20/04/2023 09:45

| Szerző: Klubrádió

Figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját, és június 30-ig meghosszabbították az árstopokat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot" a kémbank

A miniszter szerint a néhány napja bejelentett amerikai szankciók bevezetése után a magyarországi kivonulását megkezdő orosz beruházási bank nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Az orosz bankra sok magyar és nemzetközi szereplő is kémbankként hivatkozik.

Elképzelhető, hogy projektcég folytatja a Paks 2-t

Gulyás szerint nincs olyan változás, ami a bővítés lényeges paramétereit érinti (ár, kamat stb.), ezek változatlanok maradtak, csak technikai módosítások voltak.

Történt akkor változás a fővállalkozó, kivitelező személyében, "tehát hogy nem a Roszatom, hanem valamilyen projektcég lesz a kivitelező?" – kérdezték Gulyást, aki azt mondta: itt "például igen", azaz ebben lehet (vagy van) változás.

Amíg a Fidesz van kormányon, addig nem fogják legalizálni a marihuánát

Hiába tart a Kétfarkú Kutya Párt demonstrációt a legalizálás mellett.

Továbra sincs egyetértés a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban

"Céljaink vannak, nem dátumunk" – mondta Gulyás a svédek NATO-csatlakozási kérelmének ratifikációjával kapcsolatban. Az ügy egyelőre a párbeszédnél tart, erre a beszélgetésre nyitott a kormány a miniszter szerint.

A kisboltok mentesülnek az akcióktelezettség alól

A kisboltok mentességet kapnak a kötelező akciózások alól. Egy árbevétel szint alatt ez az intézkedés nem vonatkozika a boltokra.

25 ukrán mezőgazdasági termék behozatalát tiltják

A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme miatt tiltotta meg több mezőgazdasági termék importját Ukrajnából, ez június 30-ig tart a jelenlegi döntések szerint. Magyarországon keresztül azért lehet majd szállítani, a tranzitszállítmányok „zárt kapnak” majd a határon, és az egész ország területén nyomon lehet majd ezeket a szállítmányokat követni, „élő erővel”, mondta Gulyás.

Mérsékelni kell a tavalyi mezőgazdasági károkat

Tárgyalt a kormány a mezőgazdasági kérdésekről is. Gulyás azt mondja, azt látják, hogy az időjárás eddig kegyes volt a gazdákhoz, de szeretnék mérsékelni a tavalyi károkat, ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés, ennek a költségeit a kormány átvállalja.

Június végéig maradnak az árstopok

"Amíg háború és szankciók vannak, addig infláció is lesz" – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány továbbra is kitart amellett, egy számjegyűre szorítaná le az inflációt.

Figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját, és június 30-ig meghosszabbították az árstopokat.

Források: 24.hu, hvg.hu, 444, Telex