„Támogassa
A lényeg

Kórházak ellen indított végrehajtást a NAV

6/05/2024 06:22

| Szerző: Klubrádió

Bizarr. A NAV szerkesztőségünknek megküldött levelében "álhírnek" nevezte, hogy inkasszót hajtott volna végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján

Inkasszóval kellett beszednie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását – értesült a Népszava. 

A lap által megkérdezett szakértő bizarrnak ítélte, hogy az állami fenntartású intézmény tartozásának behajtására az állam indítson végrehajtást, de mint megjegyezte: a NAV-nak éppen az a dedikált feladata, hogy a köztartozásokat beszedje.

A jászberényi kórház története vélhetően nem egyedi, a lap további két fővárosi kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

 
Illusztráció.
Forrás: Flickr.com. https://www.flickr.com/photos/protonotarios/10385581784/
Flickr.com
 

Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFÖ) a lap érdeklődésére annyit írt: „Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil,

köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Március végén az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt. 

FRISSÍRÉS:

A NAV szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléban azt írja: "álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján." A hivatal állítása szerint "a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben".