„Támogassa
A lényeg

Az egészségügyi államtitkár odaszúrt a kórházigazgatóknak

21/10/2023 19:33

| Szerző: Klubrádió

Minden eddiginél alaposabban ellenőrzik a kórházak gazdálkodását. Az egészségügyi államtitkár ugyanakkor azt reméli, sikerül elismertetni a Pénzügyminisztériummal, hogy a kórházi adósságok egy része nem a rossz gazdálkodás, hanem a megnövekedett költségek miatt alakul ki.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai rendezvényen elmondta, a kormány november elején dönthet a 108 milliárd forintra rúgó kórházi adósság rendezéséről – írta meg a Népszava.

Az államtitkár az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott fórumán arról is beszélt, hogy jó ideje tárgyal a Pénzügyminisztériummal, szerinte most nemcsak az adósság rendezésére kínálkozhat lehetőség, hanem arra is, hogy elismertessék, ennek egy része "nem gazdálkodási hiányosságból [alakul ki], hanem abból, hogy változnak a költségek". 

Példaként említette többek között a gyógyszerek és a gyógyításhoz használatos anyagok drágulását – ezeknek az elmúlt időszakban majdnem duplájára nőtt az ára –, és azt is, hogy bár jogi értelemben nincs "fokozott járványügyi helyzet", attól még covidos betegek vannak, akiket elkülönítve kell kezelni és ez is többletköltséggel jár.

Átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai kliniká
 
 Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond a Szegedi Tudományegyetem Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ épületének átadásán 2023. február 16-án.
 
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 
 

Ugyanakkor Takács beszélt arról is, hogy most controlling elemzéssel próbálják „kitisztítani” a gazdálkodási adatokat, minden eddiginél alaposabban elemezhetik ki a számokat. Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk – tette hozzá.

Az államtitkár elmondása szerint egy pénzügyi vizsgálat alatt találtak olyan orvos, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Papíron egy helyen főállásban, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában. Havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért. "Üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van" – mondta Takács.

Via Népszava