„Klubrádió
A lényeg

Komoly lépéseket vár az EU minimálbér-ügyben

30/01/2023 14:24

| Szerző: Klubrádió

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére – számolt be az MTI hétfőn.

A tanács azt ajánlja, hogy a tagállamok állapítsák meg a minimumjövedelem szintjét, figyelembe véve az összes jövedelemforrást, a háztartások sajátos szükségleteit és hátrányos helyzetét, az alacsony keresetűek vagy minimálbért keresők jövedelmét, az életszínvonalat, a vásárlóerőt, valamint az árszinteket és azok alakulását.

Illetve, hogy a nemek közötti egyenlőségnek, a jövedelembiztonságnak és a gazdasági függetlenségnek a nők, a fiatal felnőttek és a fogyatékossággal élők esetében kérelmezni lehessen azt, hogy a minimumjövedelmet a háztartás egyes tagjainak nyújtsák.

Az elfogadott szöveg szerint a cél az, hogy a tagállamok 2030-ig fokozatosan érjék el a jövedelemtámogatás megfelelő szintjét.  Az illetékes tagállami hatóságoknak továbbá rendszeresen felül kell vizsgálniuk és adott esetben ki kell igazítaniuk a minimumjövedelem szintjét.

A tanács közleményében végezetül kiemelte: az erős szociális védőháló nemcsak javítja a munkaerőpiactól leginkább eltávolodottak szociális és egészségügyi helyzetét, hanem tartós társadalmi és gazdasági előnyöket is biztosít az Európai Unió számára, igazságosabb, összetartóbb és ellenállóképesebb társadalmakat hoz létre.

Egy múlt héten bemutatott jelentés szerint a magyar minimálbérek 2023-as emelése ugyan az egyik legmagasabb nominális értéken, azonban a magas infláció miatt a vásárlóereje folyamatosan csökken. Ráadásul a hazai minimálbérek a harmadik legalacsonyabbak az EU-n belül – fűzi hozzá a Portfolio.hu.