„Klubrádió
A lényeg

Kizárták az esküdtek több mint felét Trump egyik ügyében

16/04/2024 12:00

| Szerző: Klubrádió

Az esküdtek kiválasztása hétfő délután kezdődött.

Pártatlansági okokra hivatkozva kizárták a lehetséges esküdtek felét Donald Trump büntetőügyében. A 96 potenciális esküdtből hatvanan kijelentették, hogy nem tudnak pártatlanok lenni a volt amerikai elnök ügyében. A megmaradt esküdteknek ezután több kérdést is feltettek a New York-i bíróságon, többek között a hír- és könyvolvasási szokásaikról – írta a BBC.

Az büntetőperben tárgyalt ügyről bővebben mi is beszámoltunk.

Az esküdtek kiválasztása hétfő délután kezdődött. A bíró azzal kezdte, hogy elbocsátotta azokat az esküdteket, akik felemelték a kezüket, hogy nem tudnak pártatlanok lenni Trumppal kapcsolatban, így csak 34 ember maradt a teremben. A megmaradtakkal ezután kitöltettek egy 42 kérdésből álló kérdőívet, ami a hírolvasási szokásaikra is rákérdezett, és arra is válaszolniuk kellett, hogy részt vettek-e valaha Trump gyűlésein, vagy olvasták-e a könyveit. Az ügy kiemelt jellege miatt minden esküdt névtelen marad, bár Trump jogi csapata és az ügyészek ismerik a személyazonosságukat – foglalta össze a Telex.

Trump hétfőn csendben ült a bíróságon, csak néha beszélt halkan a ügyvédjeihez. Juan Merchan New York-i bírónak mindössze három szót mondott a nap folyamán: csupán annyit, hogy „igen”, amikor a bíró arról beszélt, milyen viselkedést vár el a bíróságon. A bíróságon kívül azonban Trump azt mondta, hogy a per „képtelenség” és „Amerika elleni támadásnak” minősítette.