„Támogassa
A lényeg

Kiszivárogtak a Megafonhoz jelentkezők adatai, köztük van két fideszes polgármester és egy "magas szintű kormánytag felesége" is

25/01/2024 15:38

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz-közeli influenszerképző Megafonnál a jelentkezők adatbázisára egy informatikai hiba miatt egy egyszerű Google-kereséssel bárki rátalálhatott – írja a Telex, amely cikke megjelenése előtt jelezte is a hibát a szervezetnek. Bár nem válaszoltak, az oldal elérhetetlenné vált.

Sőt, mint írják, másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek. Előtte viszont a Telex megnézte, kik jelentkeztek megafonosnak: van köztük számos aktív kormánypárti politikus, illetve politikusnak dolgozó beosztott, polgármesterek, képviselők, politikusi Facebook-oldalak kezelői, de még egy magas szintű kormánytag felesége is.

A cikkben hangsúlyozták: a 2019-es önkormányzati választás után nem sokkal alapított Megafon a kormányzati üzeneteket közvetítő online propagandagépezet legfontosabb fogaskereke. „Legyél te is jobboldali digitális szabadságharcos! A Megafont azért hoztuk létre, hogy felerősítsük a jobboldal hangját és ellensúlyozzuk a balliberális mainstream uralmát a neten” – olvasható annak a szervezetnek a honlapján, amely 2022-ben tízmilliós nagyságrendben költött a nemzeti konzultáció népszerűsítésére, a 2022-es országgyűlési választások előtt pedig Szijjártó Péter külügyminiszter részvételével tartott kampányrendezvényt.

A Megafon mögött álló cég, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft., tulajdonos-ügyvezetője Kovács István, a szintén kormánybarát Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. A cég három év alatt több mint ötmilliárd forint támogatást kapott, facebookos reklámköltése pedig már a másfél milliárd forinthoz közelít. Csak tavaly decemberben 15 millió forintot költöttek a képzéseikre toborzó hirdetésekre. Egyetlen kormánybarát megmondóemberük, A Kopasz Oszt néven szereplő Filep Dávid cége csak a választás évében 634 milliós támogatáshoz jutott. Éppen a Telex ellen indított perekben mondta ki a bíróság, hogy „valós tényekből levont okszerű következtetés”, hogy a Megafonba akár közpénz is juthatott.

A portálnak egy olvasó jelezte néhány napja, hogy amikor egy konkrét emberről keresgélt információt a neten, a keresési találatok között belefutott a Megafon egyik képzésére jelentkezők listájába, amelyen az illető neve is szerepelt. Ezután rákerestek, és négy nyilvánosan elérhető, a Google keresője által is látható adatbázist találtak. Sőt, még csak kattintani sem kellett ahhoz, hogy személyes adatokba botoljon az ember, már a találati listában megjelent néhány név, emailcím és telefonszám. Ezenkívül a jelentkezéskor általuk írt szöveg is fellelhető volt arról, mi a céljuk a közösségi médiában, és mi motiválta őket a jelentkezésre – ez utóbbiról videót is fel lehetett tölteni. Az ismétlődéseket, újrajelentkezéseket kiszűrve az adatszivárgásban összesen 53 ember érintett – írja a Telex.

A listán szerepel mások mellett:

  • két aktív polgármester: Farkas András (Piliscsaba, egyben a KDNP országos elnökségi tagja), dr. Győri Ottilia (Budakeszi);
  • három alpolgármester: Katus Norbert (Sülysáp), Füzesi Péter (XVII. kerület), Szepesfalvy Anna (XXII. kerület, egyben az önkormányzat kommunikációs vezetője);
  • három további önkormányzati képviselő: Bajusz Gábor (Miskolc), Kovács Áron (Veszprém), Bajusz Dániel (Isaszeg, egyben a helyi Fidesz vezetője és polgármesterjelöltje); és
  • egy megyei önkormányzat független képviselője: Szili Csaba Gergely (Fejér)

Rajtuk kívül is találni még olyan „digitális szabadságharcosokat”, akik közvetlenül a Fidesznek dolgoznak:

  • Budakeszi fideszes önkormányzatának sajtófőnöke, Sükösd Levente, aki bemutatkozása szerint évtizedek óta dolgozik a közmédiában is szerkesztő-műsorvezetőként (ami már a megafonos képzést leszámítva is felveti összeférhetetlenség gyanúját), de a Mediaworkshöz tartozó HírFM-en is hallható műsora;
  • egy fideszes országgyűlési képviselő munkatársa, illetve egy másik Facebook-oldalának kezelője;
  • több fideszes önkormányzat és helyi képviselők, polgármesterek Facebook-oldalának kezelői;
  • egy egyéni választókerület fideszes körzetfelelőse, aki képviselőjelöltnek készül, és egy polgármesterjelöltnek készülő jelentkező.
  • több jelentkező is említi, hogy általuk szembesítőnek nevezett, vélhetően lejáratásra szakosodott oldalakat üzemeltet

Kiszivárgott az is, milyen motivációjuk volt a Megafon képzéseire jelentkezőknek, ezek között olyanokat lehetett találni, mint:

  • „Meg kell nyernem magamnak és a Fidesznek [vidéki város]-t!”
  • „A város, ahol lakom, megérdemli, hogy végre jobboldali vezetői legyenek. Most esélyesebb a váltás, mint eddig bármikor.”
  • „Kisöpörni [településről] Gyurcsány Ferenc elvbarátait!”
  • „A kisvárosi emberekhez még mindig túlsúlyban jutnak el a helyi balos álhírek. Én feltárom az igazságot. Röviden: »Bozótharc«.”

Kívülről nem tudható, hogy pontosan milyen hiba vezetett a jelentkezők adatainak kiszivárgásához, de az biztos, hogy súlyos és alapvető informatikai mulasztás. A Megafon oldala cikkünk megjelenésekor (csütörtök délután 3 óra körül) még mindig elérhetetlen.

A Fidesz-közeli szervezet közleményt adott ki az ügyben, de ebben nem említették az adatszivárgást, pedig annak elméletileg büntetőjogi következménye is lehet; az európai általános adatvédelmi rendelet, a GDPR miatt akár nagy bírságot is kaphatna az oldal.