„Klubrádió
A lényeg

Kirúgták a Békés megyei gyermekvédelmi vezetőt az újabb pedofil eset miatt

1/03/2024 09:42

| Szerző: Klubrádió

Egy állami fenntartású gyermekotthon 62 éves nevelőjét tartóztatta le a rendőrség a múlt pénteken Békésen, miután azzal gyanúsítják, hogy az egyik megyei intézményben molesztálta az ott elhelyezett fiúkat. Az eset következménye, hogy a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ megyei vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát 2024. február 15-ei hatállyal megszüntette a munkáltató, írta a 24.hu

A Békés megyei gyermekotthonok Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ irányítása alá tartoznak. A központ a 24.hu kérdésére azt közölte, hogy csak a Belügyminisztérium alá tartozó országos felettes szerv, a Cséplőné Gönczi Veronika által vezetett Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) adhat tájékoztatást az ügyben. Az SZGYF csütörtök este küldött rövid válaszlevelet kérdéseinkre. Ebben azt írták, hogy a pedofil nevelő lebukásával kapcsolatos kérdéseinkkel „forduljunk az illetékes bírósághoz, illetve nyomozó hatósághoz”.

Az eset következményeiről annyit árultak el, hogy a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ megyei vezetőjének, Sziszák Katalin Juliannának a közalkalmazotti jogviszonyát 2024. február 15-ei hatállyal, rendkívüli felmentéssel megszüntette a munkáltató.

 
Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság országos vezetője és Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelő államtitkára. Fotó: MTI/ Kovács Tamás
 

A 24.hu szerdai cikkében megírta: a megyei központtal folytatott telefonbeszélgetéseik alapján a honlapon vezetőként megjelölt Sziszák Katalin Julianna már nem dolgozik az intézményben. Csütörtökön már változtattak is a honlapon, és Krizsán Jánosnét tüntették fel, mint megbízott intézményvezetőt.

A rendőrség közlése szerint a pedofil bűncselekmények gyanúja miatt február 23-án letartoztatott férfi egy 62 éves békési lakos, aki két, a felügyeletére bízott tizenéves fiút molesztált szexuálisan.

Az újság információi szerint a férfi elleni gyanúsításban szereplő molesztálási esetek két éve történtek, amikor a nevelőotthonban elhelyezett gyerekek még nem töltötték be a 14. életévüket sem. Forrásaik szerint – ahogy a bicskei ügyben – itt sem ez volt az első eset, hogy a férfival kapcsolatban bejelentés érkezett.

Az RTL Híradója szerint a nevelő a Békés megyei Tarhos gyermekotthonában erőszakoskodhatott a fiatalokkal. A főügyészség szexuális erőszak és szexuális kényszerítés bűntette miatt kezdeményezte a férfi előzetesbe helyezését.

Tartani lehetett attól, hogy a férfi szabadlábon a tanulók jogellenes befolyásolásával, esetlegesen megfélemlítéssel a bizonyítás eredményét veszélyeztetné – indokolta a Híradó kérdésére a döntést B. Nagy Barbara, a Békés vármegyei főügyészség sajtószóvivője.