„Klubrádió
A lényeg

Kína rakétákat lőtt Tajvan felé

4/08/2022 13:54

| Szerző: Klubrádió

Kína több Dongfeng ballisztikus rakétát indított Tajvan északkeleti és délnyugati partjai körüli vizekre hadgyakorlat címén.

Dongfeng ballisztikus rakétákat indított Tajvan északkeleti és délnyugati partjai körüli vizekre – jelentette a Reuters a tajvani védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva.

A hvg.hu összefoglalója szerint válaszul a kilövésre védelmi minisztérium aktiválta a kapcsolódó védelmi rendszereket, hozzátéve, hogy elítéli Kína akcióját, amely rombolja a regionális békét.

A BBC elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy Kína ballisztikus rakétákkal a tilalmi zónákra készül lecsapni, ami nagyon közel van Tajvan partjaihoz.

Ezt tette Kína 1996-ban, akkor volt ennyire komoly feszültség Peking és Tajpej között, mint most, az amerikai házelnök, Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása után. Azt viszont megjegyzik, ezúttal a tilalmi zónák sokkal közelebb vannak Tajvanhoz.

Kína kedd óta hadgyakorlatot tart a térségben, nemrég megerősítették, hogy rakétát lőttek ki. Azt is közölték, hogy eltalálták a célt.