„Klubrádió

Kilőtt az államadósság

17/02/2021 15:29

| Szerző: Klubrádió

Meghaladta az államadósság a 38 ezer milliárd forintot. A helyi önkormányzatok hiánya 23 milliárd forintra nőtt. Ezzel eltűnt az összes államadósság-csökkentés, amit a Fidesz-kormányok elértek.

3832 milliárd forint volt az államháztartás hiánya 2020-ban – derül ki a jegybank által közzétett előzetes adatokból. A hiány nagy része, 2114 milliárd forint (ez a GDP 15,8 százalékának megfelelő összeg) az utolsó negyedévben jött össze. Illetve persze nem csak úgy összejött, 2154 milliárd forintot a kormány hozott össze, mivel a járvány-válságban sem tekintette el az elmúlt években már bevett szokássá vált év végi pénzszórástól – írja a hvg.hu

A hatalmas év végi hiánynak, illetve a gazdasági válság miatt a GDP zsugorodásának köszönhetően az államadósság kilőtt, év végén 38 368 milliárd forint volt, vagyis a GDP 81 százaléka.

Ez azt jelenti – hívja fel a figyelmet a portál – hogy egy csapásra eltűnt az összes államadósság-csökkentés, amit a Fidesz-kormányok elértek. Jelentős adósságcsökkentésről az elmúlt években nem volt szó, a kormány mindössze alacsonyan tartotta az éves hiányokat, miközben a GDP évi 4-5 százalékokkal nőtt, így lassacskán kinövögette az adósságot. Eközben az uniós tagállamok úgy harmada nemhogy nullszaldós, de pluszos költségvetést vitt.

A kormány (elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter) a megtévesztően kedvező munkaerőpiaci adatokat hangsúlyozva igyekszik olyan képet festeni, mintha minden rendben lenne – a fokozódó eladósodás ugyanakkor nem erre utal – írja a portál. A jegybank a válságkezelés „sikerességét” elemző gyorsjelentésében a fundamentumok közt sorolta, hogy mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés jelentősen bővült. Ez annyiban valóban pozitívum, hogy a lakosság és a cégek legalább hitelhez jutnak a válságban. A két szektor közt egyébként van átfolyás, sok bajba jutott kisvállalkozó próbálja lakossági hitelekkel (akár babaváró kölcsönnel) víz felett tartani vállalkozását.