„Köszönjük,
A lényeg

Kiengedték a börtönből az antifaper olasz vádlottját

23/05/2024 19:40

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Csütörtökön, egy nappal a tárgyalás pénteki folytatása előtt kiengedték a Gyorskocsi utcai börtönből I. S. olasz antifasiszta aktivistát, az “antifaügy” elsőrendű vádlottját – írja az ansa.it. 

I. S. 15 börtönben töltött hónap után szabadulhatott, az ügy lezárásáig egy budapesti ingatlanban marad bűnügyi felügyelet alatt. Családja és támogatói abban bíznak, hogy I. S. hamarosan hazatérhet Olaszországba, hogy ott folytatódjon házi őrizete.

Múlt héten a bíróság úgy döntött, hogy a nő 16 millió forintos óvadék ellenében kerülhet bűnügyi felügyelet alá. A kijelölt budapesti ingatlant csak a bíróság engedélyével hagyhatja el. I. S. korábbi cellatársa januárban arról beszélt, hogy az antifaper vádlottjának poloskákkal teli ágyban, mentális problémákkal küzdő rabokkal összezárva kellett aludnia, a börtönben csapnivaló az étel és a tisztálkodási lehetőségek is. Abból is botrány lett, hogy I. S.-t kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron vezették be az előkészítő ülésre.

I. S.-t bűnszervezetben elkövetett testi sértés kísérletével vádolják, az ügyészség 11 év börtönbüntetést kért rá, a vád szerint társaival a tavalyi Becsület Napja szélsőjobboldali rendezvény előtt több embert megvertek Budapesten.