„Köszönjük,
A lényeg

KGST-s múltú orosz szervezet jegyzett be székhelyet Budapest belvárosában

27/04/2023 09:34

| Szerző: Klubrádió

A főváros V. kerületében, az Apáczai Csere János utca sarkán álló ház első emeletén jegyeztetett be székhelyet egy orosz szervezet, az IRIAS, bőven az orosz-ukrán háború kezdete után, tavaly szeptember végén – írja a 24.hu.

A z IRIAS levelezési megbízottja Hörcsik Lajos Kálmán ügyvéd, a fideszes országgyűlési képviselő, Hörcsik Richárd unokaöccse, aki a lap érdeklődésére annyit közölt: nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettség alól, és a közhiteles Cégközlöny adatait ajánlotta a 24.hu figyelmébe. A portálnak nak a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium sem adott tájékoztatást a fiókról. 

A nyilvános cégadatokból annyi hámozható ki, hogy a képviselet fő profiljaként a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” adta meg, de emellett rengeteg mást is megjelölt a felső szintű, illetve nem felsőfokú oktatástól a film-, video- és televízióműsor-gyártáson, kiadói és hírügynökségi tevékenységen keresztül egészen a természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztésig, de van a listán italszolgáltatás, sőt még veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása is.

 
A szóban forgó ház. Forrás:
Google Street View
 

A cégbíróságra becsatolt dokumentumokból egy KGST-időkben alapított szervezet reinkarnálása bontakozik ki. 1976-ban hozták létre Berlinben az International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete), azaz IRIAS nevű szervezetet a volt szocialista tömb országai: a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság.

Az IRIAS hasonlóan kiváltságos helyzetbe került, mint korábban az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank – derült ki a magyar cégbíróságnak megküldött moszkvai dokumentumok alapján – írja sok egyéb mellett a lap.