„Klubrádió

Kegyelmet adna magának Trump

4/12/2020 22:11

| Szerző: Klubrádió

A leköszönő elnök igyekszik gondoskodni arról, hogy családját és barátait ne vádolhassák meg. Azonban fennáll annak is a lehetősége, hogy eddig példátlan módon saját magának is megkegyelmezne. A kérdés annyi, hogy adhat-e kegyelmet magának, és ha igen, megteszi-e elismerve ezzel, hogy bűnös valamibben.

Donald Trump a 2016-os elnökké választása óta valóságos megszállottja egy, az elnöki hivatallal járó jognak: az elnöki kegyelemadás lehetőségének. Az amerikai alkotmány gyakorlatilag teljesen korlátlan hatalmat ad az elnököknek, akik annak adhatnak teljes kegyelmet, akiknek csak akarnak – és ez nagyon tetszett Trumpnak – írja a 24.hu.

Szakértők és kritikusai szerint választási vereségét követően csak idő kérdése volt, mikor fog hozzá az elnöki kegyelmek osztogatásának. Michael Flynn volt az első a választásokat követően, aki kegyelmet kapott.

Első a sorban

Michael T. Flynn altábornagy 2016 decemberében tárgyalásokat kezdett az orosz nagykövettel az Oroszországgal szembeni szankcióinak esetleges enyhítéséről. Erre figyelt fel a demokrata párt képviselőházi frakcióvezetője, Nancy Pelosi, aki Flynn felfüggesztését kezdeményezte a Logan-törvényre hivatkozva. E törvény „kimondja, hogy a választott tisztségviselők számára szigorúan tilos magántalálkozót szervezni befolyásos üzleti vezetőkkel, hogy politikai kérdéseket beszéljenek meg vagy tervezzenek el.” Nem sokkal később börtönbüntetésre ítélték.

Az amerikai alkotmány kegyelemadásra biztosít lehetőséget. Gerald Ford amerikai elnök például ilyen előzetes kegyelmet adott az elnöki hivatalról lemondó Richard Nixonnak, hogy ne tudjanak vádat emelni ellene az elnöksége alatt elkövetett bűncselekmények miatt, pár évvel később pedig Jimmy Carter kegyelmezett meg több ezer embernek, akik a vietnámi háború alatt történt sorozások alól bújtak ki törvénytelenül, de addig még nem emeltek vádat ellenük – foglalta össze a portál.

 
Donald Trump
Forrás: Flickr.com.
 

Érdekes lista

A listán Trump gyermekei, Donald Trump Jr., Eric Trump és Ivanka Trump, valamint veje, Jared Kushner szerepelnek. A sajtónak több tisztségviselő is megerősítette, hogy Trump egyre többet beszél tanácsadóival a lehetőségről, hogy előzetes kegyelmet ad nekik, hogy ne is lehessen ellenük vádat emelni. Van azonban még egy név a listán, méghozzá annak első helyén, ez pedig maga Donald Trump.

A kérdés csupán annyi, hogy adhat-e kegyelmet magának Amerika első embere. Ilyenre ugyanis eddig nem volt példa az Államok történetében. Abban sincs egyetértés, hogy valóban megtenné-e, mert egyes szakértők szerint ezzel beismerné bűnösségét. Másfelől az amerikai igazságügyi minisztérium 1970-es években közzétett jogértelmezése szerint az elnökök nem gyakorolhatnak önkegyelmet. Ha valaki mégis ezzel próbálkozna, azt biztosan bíróság előtt támadnák meg, és az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerülne.