„Klubrádió
A lényeg

Katekizmussal indokolják a polgári engedetlenséget a Piarista Gimnázium pedagógusai

6/12/2022 16:11

| Szerző: Klubrádió

A budapesti Piarista Gimnázium tanárai bíztatják az elégedetlenkedő pedagógusokat. Állásfoglalásukban katekizmusra hivatkoznak, mely szerint az államopolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjen a hatalomnak, ha annak előírásai ellenkeznek az erkölcsi renddel.

Az egyházi intézmények pedagógusait biztatják a budapesti Piarista Gimnázium tanárai, hogy vállalják december 8-án a polgári engedetlenséget.

„Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget - amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel - az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.”

Az idézet a római katolikus egyház tanításait összefoglaló Katekizmusból való, és a budapesti Piarista Gimnázium tanárai hivatkoznak rá – írja a 444. A 18 pedagógus közös közleménye szerint a pedagógusok sztrájkjogának májusi ellehetetlenítése az oka annak, hogy valódi munkabeszüntetés az oktatásban csak polgári engedetlenség útján lehetséges. „Legnagyobb tiszteletünket érdemlik azok a bátor kollégák, akik ezt eddig is vállalták. Szolidaritásunkat fejezzük ki mindazokkal, akiket az igazság miatti bátor kiállásukért retorzió ért” - utalnak a nyolc tanárra, akiknek a kirúgása után újabb tüntetések kezdődtek.