„Klubrádió
A lényeg

Kásler kedvenc terepén folytatja, a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnöke lett

7/11/2022 16:38

| Szerző: Klubrádió

Kásler Miklós volt emberierőforrás-miniszter nem maradt sokáig tisztség nélkül, ugyanis hétfőn Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezte ki. Az intézetet egyébként épp Kásler hozta létre. 

Kásler Miklós ezentúl Horváth-Lugossy Gábor főigazgató munkáját segíti az Intézet élén. Az exminiszternek egyébként már van egy sorozata a Magyarságkutató Intézettel közösen, leírása szerint az európai és a magyar identitásról szól.

Az intézetet maga Kásler alapította 2019-ben, hogy a magyarság eredetét és őstörténetét kutassák, és az Emmi irányítása alá tartozott. Kásler akkor azt mondta: tényleg tudományos alapossággal járnak majd a végére a „régi türk–finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának”. Ehhez 800 millió forintos működési keretet szavazott meg akkor a kabinet.

A Magyarságkutató Intézethez azóta több emlékezetes projekt is kötődik, így például Mátyás király DNS-profiljának azonosítása vagy a pozsonyi csatának emléket állító animációs film elkészítése. Utóbbival mi is foglalkoztunk több interjúban, műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre és Vágvölgyi B. András újságíró azon ironizált, vajon lehetett-e valamilyen összeesküvés a film mögött; vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái hekkelték meg az egészet, vagy az animátorok lázadtak fel. Tóta W. Árpád újságíró arról beszélt, hogy közismert félrefordítással indul a történet, amelyet ha fikciónak neveznének, akkor néhány szörnnyel lehetne belőle sorozat is. Lehetne bele tenni „dinoszauruszokat, sárkányokat, náci holdbázist” és a magyarok legyőzhetnék a vörös Halálcsillagot – tette hozzá.

Az Intézetet egyébként épp Kásler hozta létre.