„Köszönjük
A lényeg

Karácsony nem szeretne pártlogókat és szerinte az ellenzékben sokan félnek a DK-tól

2/12/2022 15:33

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely a Partizánnak adott interjújában Gyurcsány Ferencről azt mondta, az ellenzéki oldalon sokaknál a félelem határozza meg a DK-val kapcsolatos döntéseket, de neki ennél "sokkal nagyobb problémái" vannak. "A DK-nak van egy offenzív stratégiája az ellenzéki táboron belül, ezt lehet érzékelni, de én erre azt tudom mondani a többi pártnak, hogy tessék fölkeményedni, vagy ezt a csatát engedjék el" – fogalmazott.

Karácsony Gergely arra készül, hogy 2024-ben őt támogatják majd az ellenzéki pártok a főpolgármester-választáson. A főpolgármester a Partizánnak adott interjút, amelyet a 444 szemlézett. Karácsony megismételte, hogy nem közös, hanem támogatott jelölt szeretne lenni, vagyis nem szerepelnének a pártlogók a neve mellett.

Ezt azzal indokolta, hogy az önkormányzatival egyszerre hozott európai parlamenti választáson úgyis egymással fognak vetélkedni a pártok, amelyeket arra kért, "hagyják őt megnyerni a választást". Az EP-kampányban egyiküket se fogja támogatni, de a következő koalícióba ugyanúgy bevenné őket.

Gyurcsány Ferencről azt mondta, az ellenzéki oldalon sokaknál a félelem határozza meg a DK-val kapcsolatos döntéseket, de neki ennél „sokkal nagyobb problémái” vannak. Azt mondta, a közgyűlésben nincs nehezebb dolga a DK-val, mint más frakciókkal.

„(...) a DK-nak van egy offenzív stratégiája az ellenzéki táboron belül, ezt lehet érzékelni, de én erre azt tudom mondani a többi pártnak, hogy tessék fölkeményedni, vagy ezt a csatát engedjék el”. Karácsony nem tudja, kit indít a Fidesz a főpolgármesteri posztért, de Vitézy Dávidon nagyon meglepődne, szerinte abszurd lenne jelöltetni azok után, hogy őt autósüldözőnek nevezik. Fürjes Balázs elindítása is meglepné. (Vitézy nemrég lemondott államtitkári posztjától, miután a közlekedési terület másik minisztériumhoz került; Fürjes pedig egyéniben vereséget szenvedett az áprilisi országgyűlési választáson – a szerk.)

Felvetette, hogy akár Szentkirályi Alexandra, Kubatov Gábor vagy valamelyik kerületi polgármester is lehet a kihívója. Akárki is lesz a szavazólapon, szerinte „Orbán Viktor lesz a jelölt”.

Szóba került a dugódíj („nem biztos, hogy ezen az úton kell járnunk”) és az autómentes Lánchíd (egyelőre fél évre, így lehet fokozatosan alakítani a közgondolkodást) ügye is.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)