„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony: Közvetlen EU-s finanszírozást a városoknak!

16/05/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Számunkra élet-halál kérdése, hogy (...) a jogállami kérdések mielőbb megoldódjanak és Budapest hozzájuthasson azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik" – fogalmazott Karácsony Gergely. A főpolgármester azt hangsúlyozta, a küldöttség a megoldások között szerepeltesse a városok közvetlen finanszírozásának erősítését.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden egyeztetett az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttségével – írja az MTI. A főpolgármester reméli, hogy a találkozó elmélyíti azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy „Magyarország rendezze a saját viszonyát a jogállamiság kérdéseihez”. Karácsony Gergely bízik abban, hogy a főváros mihamarabb hozzájut az uniós forrásokhoz, de hozzátette, hogy természetesen nem annak az árán, hogy az Európai Unió szemet huny a magyarországi jogállamisági problémák fölött.

Karácsony Gergely elmondta, a küldöttség kíváncsi volt a fővárosi önkormányzat véleményére is az európai uniós források magyarországi felhasználásával és a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban. A delegáció tagjai „elég alaposan ismerik a magyarországi helyzetet és mindannyian egyetértenek velünk abban: nem szerencsés, hogy ma Magyarországra nem érkeznek meg az uniós források a magyar kormány jogállamisági problémái miatt” – mondta a főpolgármester.

"Éppen ezért számunkra élet-halál kérdése, hogy (...) a jogállami kérdések mielőbb megoldódjanak és Budapest hozzájuthasson azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik" – fogalmazott.

A főpolgármester felhívta a küldöttség figyelmét arra, hogy az uniós források a mostani hétéves költségvetési ciklusban jóval szerényebbek, mint az előző hét évben voltak: 2014 és 2020 között Budapest nagyságrendileg 340 milliárd forint uniós forrást tudott felhasználni, a mostani ciklusban pedig a számításaik szerint nagyjából 200 milliárdnyi fejlesztésre pénzre számíthat a főváros.

Karácsony tájékoztatta az Európai Parlament képviselőit arról, hogy „számos, a fővárosi önkormányzat szempontjából rendkívül hátrányos kormányzati diszkriminációs döntést” kell elviselnie Budapestnek: a kormány nemcsak a nemzeti források elosztásánál diszkriminálja az ellenzéki önkormányzatokat, hanem az uniós források elosztásánál is. Karácsony Gergely ezért azt javasolta a küldöttségnek, hogy vizsgálják meg, milyen eszközökkel lehet felülírni ezeket a kormányzati szándékokat.

Arra kérte a küldöttség tagjait, hogy a jelentésükben a megoldások között szerepeltessék a városok közvetlen finanszírozásának erősítését. Javasolta, hogy az Európai Bizottság sokkal szigorúbban követelje meg a partnerség alapelvét, illetve a tagállamokkal kapcsolatos jogállami jelentések terjedjenek ki az önkormányzatok kérdéskörei is.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)