„Klubrádió

Karácsony helyettese: novemberre elfogyhat a főváros pénze

7/01/2021 09:28

| Szerző: Klubrádió

Kíméletlen és hatékony a kormányzati prés: jelen állás mellett Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Kiss Ambrus közölte: a főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzésiadó-bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz – jelentette ki Karácsony Gergely helyettese.

„Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket” – mondta a főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Hozzátette: két külön címen mintegy 15 milliárdot tartalékolt a főváros a rendkívüli esetekre, hiszen ezt addigra vélhetőleg felszívja a tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést elszenvedő közösségi közlekedés. 

Szerinte a csőd elkerüléséhez elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót, amit tavaly emelt meg a kormány. 

(Címlapi kép: Pixabay)